Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Karin Nelson mesterkurzust tartott az Egyházzene Tanszék diákjainak

2019. október 7.

Az oslói és göteborgi egyetem orgonatanára, Karin Nelson a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének vendége volt nemrég. A neves művész mesterkurzusán a barokk istentiszteleti repertoárral és az e mögött álló improvizációs kultúrával ismerkedhettek meg a diákok.

Október 2-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene szakos hallgatóinak Karin Nelson, a göteborgi és olsói egyetem Egyházzene Tanszékének orgonatanára mesterkurzust tartott. A cél a barokk istentiszteleti orgonazene gerincét képező repertoár és az e mögött álló improvizációs kultúra megismerése volt, valamint az idő rövidségének korlátaihoz alkalmazkodva ennek elsajátítása is. A hallgatók Jan Pieterszon Sweelinck, ifj. Vincent Lübeck, Johann Sebastian Bach, Dieterich Buxtehude és Samuel Scheidt művein keresztül ismerkedtek a historikus ujj- és lábrendekkel, frazeálásokkal, regisztrációkkal. Az improvizáció művészetét Georg Böhm partitáin, Scheidemann preambulumain és a korabeli basszusvariációkon vizsgálhatták a diákok. A kurzusnak a Batthyányi téri Szent Anna-templom adott helyet három manuálos Jehmlich-orgonájával.