Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Karin Nelson mesterkurzust tartott az Egyházzene Tanszék diákjainak

2019. október 7.

Az oslói és göteborgi egyetem orgonatanára, Karin Nelson a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének vendége volt nemrég. A neves művész mesterkurzusán a barokk istentiszteleti repertoárral és az e mögött álló improvizációs kultúrával ismerkedhettek meg a diákok.

Október 2-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene szakos hallgatóinak Karin Nelson, a göteborgi és olsói egyetem Egyházzene Tanszékének orgonatanára mesterkurzust tartott. A cél a barokk istentiszteleti orgonazene gerincét képező repertoár és az e mögött álló improvizációs kultúra megismerése volt, valamint az idő rövidségének korlátaihoz alkalmazkodva ennek elsajátítása is. A hallgatók Jan Pieterszon Sweelinck, ifj. Vincent Lübeck, Johann Sebastian Bach, Dieterich Buxtehude és Samuel Scheidt művein keresztül ismerkedtek a historikus ujj- és lábrendekkel, frazeálásokkal, regisztrációkkal. Az improvizáció művészetét Georg Böhm partitáin, Scheidemann preambulumain és a korabeli basszusvariációkon vizsgálhatták a diákok. A kurzusnak a Batthyányi téri Szent Anna-templom adott helyet három manuálos Jehmlich-orgonájával.