Kecskés D. Balázs nyerte a szlovákiai magyar kórusfesztivál zeneszerzői nagydíját

2011. november 7.

Kecskés D. Balázs BA I. éves zeneszerző hallgatónk, (Vajda János növendéke) Libera me c. kórusműve nyerte a szlovákiai magyar kórusfesztivál zeneszerzői nagydíját.

 

2008 óta kerül megrendezésre minden ősszel Szlovákia egyetlen kortárs kórusfesztiválja, melynek lelkes szervezői egy kis völgyben meghúzódó ezer lakosú magyar falu fiataljai. A 16 tagú magyar ajkú énekkar, a Csábi Szeder Fábián Dalegylet úgy rendezi a fesztivált, hogy minden megjelenő kórusnak legalább egy ősbemutatót is hoznia kell a koncertre, így minden évben 5-6 új művel gazdagodik az amatőr szlovákiai kórus repertoárja.

 

A fesztivál végén a közönségszavazatok összegyűjtésével megválasztják az este közönségdíjas produkcióját, valamint egy szakmai zsűri (melynek tagjai idén a következők voltak: Tóth Péter zeneszerző, Dr. Kutnyánszky Csaba karnagy, Orsovics Yvette karnagy, Horváth Márton Levente zeneszerző), kiválasztja a szerinte legjobb művet, ezzel igyekeznek motiválni a szerzőket élő, előadható és befogadható kompozíciók alkotására. A fesztivál alapítója és szervezője Tóth Árpád karnagy. 

 

Idén Fekete Gyula: Salve regina c. kórusművét rendelte meg és mutatta be a fesztivál.

A Fesztiválon ősbemutatóként elhangzott még Balogh Máté Gergely (BA III.): Hordó nóta c. kórusműve.