Két díjazott magyar mű a Kodály-versenyen

2012. október 10.

Második díjjal jutalmazta egy-egy magyar szerző - Pócs Katalin és Bánkövi Gyula - gyermekkari, illetve vegyeskari művét a Kodály Zoltánné védnökségével harmadszor megrendezett In Memoriam Kodály Zoltán elnevezésű nemzetközi zeneszerzőverseny szervezőbizottsága.

A nemzetközi zeneszerzőversenyt Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából hirdették meg, 1992 és 1997 után harmadik alkalommal. A kiírásra a két kategóriában összesen 47 kórusmű érkezett. Az alkotások között Ausztráliából, az Egyesült Államokból, illetve Szingapúrból érkezett pályamű is volt.

 

A gyermekkarra írt darabok esetén az alkotók 6-10 perc terjedelemben, legfeljebb három hangszer használatával írhatták meg a résztvevők eredeti, elsősorban a cappella műveiket, míg a vegyeskari művek esetén 16-20 perces a cappella alkotásokkal lehetett nevezni, szintén három kísérőhangszer használatával.


A döntőbe jutás magas kritériumainak a gyermekkarra írt művek kategóriájában 19 pályaműből csak 6 alkotás felelt meg. Az eredmények összesítését Kodályné Péczely Sarolta személyes támogatásával, valamint Erdei Péter karnagy, a verseny művészeti igazgatója vezetésével a Kodály Emlékmúzeumban tartották. A nemzetközi zsűri összesített pontszámai alapján a szervezők egy 2. díjat osztottak ki: Bánkövi Gyula Négyes hatos című műve bizonyult a legjobbnak. 


A vegyeskarra írt 28 mű közül két alkotás került döntőbe. Az öttagú (görög, amerikai, német, svéd és magyar) zsűri pontszámai alapján szintén 2. díjat, és az azzal járó 2000 eurót Pócs Katalin Gyászmenet című alkotása nyerte el.  
Az ünnepélyes eredményhirdetési ceremóniára és a díjnyertes művek előadására a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és az MR Énekkar közreműködésével december 13-án, a Bartók Béla Nemzetközi Hangversenyteremben rendezett gálakoncerten kerül sor. A hangversenyt közvetítí a rádió, a díjnyertes műveket megjelenteti az Editio Musica Budapest.


Bánkövi Gyula tanára a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában Kocsár Miklós, majd a Zeneakadémián Bozay Attila volt. Bánkövi számos díj és elismerés birtokosa, 2003-ban például az 50. Tribune Internationale des Compositeurs seregszemlén II. helyezést ért el Accord(ion) concertójával. 2004-ben Erkel-díjat kapott. 2012 Bartók-Pásztory díjat nyert.


Pócs Katalin a Zeneakadémián Petrovics Emil tanítványaként 1988-ban diplomázott. 1986-ban a Liszt Ferenc emlékére kiírt zeneszerzői pályázat első helyezettje. 1992-ben egy dél-afrikai pályázaton negyedik helyezést ért el. Több művét is kiadták nyomtatott formában Magyarországon és külföldön. Eddig három darabja jelent meg CD-n.