Ketil Haugsand csembaló mesterkurzusa

2012. június 1.

2012. május 17-20. között rendezte meg a csembaló szak Ketil Haugsand norvég származású kölni csembalóprofesszor mesterkurzusát a Régi Zeneakadémia 317. termében.

 

A professzor Gustav Leonhardt volt növendékeként a legnemesebb historikus hagyományok szellemében, de kreatív és korszerű módon közelít a barokk repertoár előadási kérdéseihez. Minden növendék esetében egyéni módon mutatta fel a zenei, technikai, előadásmódbeli lehetőségeket, mintegy a választás lehetőségét kínálva fel.

 

Példamutatóan idézte a régi iskolák útmutatásait, ugyanakkor semmihez sem ragaszkodott mereven vagy iskolásan. Szinte minden művet egy nagy előadóhoz méltóan előjátszott, rámutatva a hangszerkezelési, hangzási, hangolás- és tempóbeli eszközökre, és nem nyugodott addig, amíg az „eredmény” a növendékek játékában is meg nem született. Játszva hangolta és reparálta az érzékeny hangszert, fáradhatatlanul magyarázva, javítva –  mindezt remek hangulatot teremtve, humorral oldva a hallgatók kezdeti elfogódottságát.

 

Francia barokk zene – elsősorban F.Couperin és Rameau - valamint J.S.Bach művei alkották a program magját, de Frescobaldi toccátái, D.Scarlatti szonátái is új megvilágításba kerültek a tanulságos négy nap folyamán. Párhuzamok énekléssel, tánccal, zenekari stílusokkal, a szabad prelude-ök lüktetése, a ritmika szabadsága a hagyományosan lejegyzett művekben, az ornamensek kivitelezésének változatossága, a csembaló-billentés titkai – igazi mester kurzusa volt!

 

Haugsand professzor tudása, élénk temperamentuma, kedvessége, szellemessége nagy sikert aratott a hallgatóknál, szinte „szárnyakat kaptak”, és legjobb tudásukat nyújtották – de ő is el volt ragadtatva a fiatal magyar csembalisták képzettségétől, nyitottságától, gyors reagáló-képességétől. Őszintén gratulált és kifejezte: szívesen jönne újra!

 

Horváth Anikó

 

 

A kurzus lebonyolítására az EON Hungaria Zrt. támogatása adott lehetőséget!