Ketil Haugsand csembaló mesterkurzusa a Zeneakadémián

2012. április 25.

Prof.Ketil Haugsand (Köln) csembaló mesterkurzusa

A Régi Zeneakadémia 317. termében

2012. május 17-20.

 

Ketil Haugsand

 


Program:

Május 17. délután 15-18 óráig

Május 18. és 19. délelőtt 10-13 óráig, délután 15-18 óráig

Május 20. délelőtt 10-13 óráig: csembaló-karbantartás és hangolás

A középpontban J.S.Bach művei és francia csembalóirodalom, de más program is hozható.

A beosztás változhat; információ: Horváth Anikó – info [at] clavicembalo [dot] hu vagy 30/3557088

 

A mesterkurzuson való aktív vagy passzív részvétel a Zeneakadémia és a Bartók Szakiskola növendékeinek és tanárainak díjtalan.

 

Részvételi díjak:

Hallgatók: fél nap 600 Ft/egész nap 1000 Ft

Játékosok: fél nap 1200/egész nap 2000 Ft

 

Részvételi díjak az egész kurzus időtartamára:

Hallgatók: 2000 Ft

Játékosok: 4000 Ft

 

Ketil Haugsand a kölni Hochschule für Musik csembalóprofesszora napjaink egyik legrangosabb csembalóművésze és régizene-specialistája. Számos nagyhírű fesztivál és koncert-sorozat közreműködője Európa legtöbb országában, az USA-ban, Izraelben és a Távol-Keleten – szólistaként, kamaramuzsikusként, és a Norwegian Baroque Orchestra, a  Norwegian Radio Orchestra, a Stavanger Symphony Orchestra, a Lyra Baroque Orchestra, az   Arte Real Ensemble , a Komische Oper Berlin csembaló mellől vezénylő karmestereként. Fontos kamarapartnerei Laurence Dreyfus, Wieland Kuijken, Richard Gwilt, Peter Holtslag, Jill Feldman, Rainer Zipperling és mások.

CD-felvételei Jean-Baptiste Antoine Forqueray, Jean-Philippe Rameau, Louis Marchand, Carlos Seixas, João Sousa Carvalho és más szerzők műveivel a Simax Classics, a VirginVeritas és a Linn Records kiadóknál jelentős nemzetközi sikert arattak. J.S.Bach Klavierübung-jának felvételei, különösen a Goldberg-variációk a legmagasabb elismerést vívták ki, mint eredeti, kiváló és iránymutató előadói teljesítmények. Legközelebbi terve a Simax kiadónál Jean-Philippe Rameau Pieces de Clavecin-jének összkiadása 2012-ben.

A norvég születésű muzsikus Gustav Leonhardt tanítványa volt az amsterdami Konzervatóriumban, ahol a rangos Prix d’Exellence díjjal tüntették ki 1975-ben. Később a párizsi és a bruges-i nemzetközi csembalóversenyek díjazottja volt, majd az oslo-i Norvég Állami Zeneakadémia csembaló és kamarazene professzoraként működött 1974 és 1995 között.

Haugsand professzor napjaink egyik legkeresettebb csembaló-professzora, rendszeresen tart mesterkurzusokat Norvégiában, Olaszországban és Portugáliában; nemzetközi csembalóversenyek gyakran meghívott zsűritagja.