Kik lesznek az operavizsga főszereplői?

2013. június 26.

Bemutatjuk a 2013. június 30-án Művészlelkek címmel megrendezendő második félévi operavizsga főszereplőit.

Bemutatjuk a 2013. június 30-án Művészlelkek címmel megrendezendő második félévi operavizsga főszereplőit.

 

A vasárnap délelőtt 11-kor kezdődő előadásban Magyar Állami Operaház színpadára a Marton Éva által vezetett Ének Tanszék hallgatói: Balgová Gabriela (MA II/2), Gaál Csaba (MA II/1), Gheorghita Orsolya (MA II/1), Imai Ayane (MA II/1), Murvai Dénes (MA II/2), Vincze Klára (MA II/1), Vörös Szilvia (MA II/2) és Yoshida Makiko (MA II/1), valamint T. Gippert Béla (m.v). lépnek. A műsoron Solti Árpád – egyetemünk doktorandusz hallgatója – La Violetta című művének ősbemutatóját követően Gluck: Orfeusz és Euridikéjének részletei, majd Offenbach: Orfeusz az alvilágban című darabja szerepelnek. 

 

Az énekesi és színészi képességeikről számot adó hallgatók közül nem csak az operavizsgák, de az Operaház rendszeres látogatóinak is ismerősen csenghet Balgová Gabriela neve, hiszen a dalszínház 2012/2013-as évad nyitóelőadásán, Erkel Hunyadijában ő énekelte a gyermek Mátyás szerepét, és azóta rendszeresen kap lehetőséget az Andrássy úton. A végzős szlovákiai magyar mezzoszoprán egy interjúban így nyilatkozott zeneakadémiai mestereiről: „Amit tudok az operáról, azt nagyrészt nekik is köszönhetem. Pászthy Júlia tanárnő mindig a legnagyobb alapossággal és odaadással tanít, de Almási-Tóth András óráinak is nagy hasznát vettem. Nála főleg modern rendezésekkel foglalkoztunk, de mivel a klasszikus műfajra is megtanított bennünket, az Operaház próbáin már nem is igazán tudtak olyat mondani, ami az újdonság erejével hatott volna.”

 

Gabriela Balgová

Vörös Szilvia (fotó: Raffay Zsófia)

 

A másik diplomázó hölgy a 2012-ben a Junior Prima-díjjal kitüntetett Vörös Szilvia, aki 2008 óta jár a Zeneakadémiára Marton Éva osztályába. Szólistaként már több ízben fellépett a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében és a Magyar Állami Operaházban, legutóbb Marton Éva operaházi 70. születésnapi gálaestjén a tanszékvezető több volt tanítványával együtt. Az előtte álló kihívásokról és lehetőségekről a Zeneakadémia Baráti Körének így nyilatkozott 2012 novemberében: „Drámai mezzonak, vagy mondjuk úgy, hogy sötétebb tónusú mezzonak tartanak. Még öt-hat évig fejlődik a hangom, egyre nagyobb és testesebb lesz, azt pedig Mozart zenéje már nem fogadja be. Szóval, amíg tehetem, addig szeretnék sok Mozartot énekelni, az egyik kedvencem a Cosi fan tutte. Imádom azt az operát, tavaly megtanultam Medveczky tanár úrral Dorabella szerepét, őt szívesen alakítanám a  színpadon is. Verdivel pedig most ismerkedem, azokat a szerepeket majd talán a harmincas éveim környékén fogom tudni elénekelni.”

 

Murvai Dénes bariton is utolsó mesterszakos félévét zárja. A miskolci születésű énekes zenei tanulmányait zongorával, klarinéttal és nagybőgővel kezdte, csak később lépett az énekesi pályára. Első diplomáit Miskolcon és Győrben szerezte szolfézs-zeneelmélet, karvezetés és magánének szakon, majd a Zeneakadémián a tanszékvezető, Marton Éva tanítványa lett. Már most jelentős színpadi tapasztalattal rendelkezik, énekelte többek közt Schütz Máté-passiójának basszus szólóit és Haydn Évszakok című oratóriumában Simon szerepét. Több ízben koncertezett a Miskolci Szimfonikus Zenekar együtteseivel, a Győri Filharmonikus Zenekarral, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, a Duna Szimfonikus Zenekarral és a Concerto Budapesttel.

 

Gaál Csaba (fotó: Gaál Attila)

Murvai Dénes

 

Szintén a tanszékvezető növendéke Gaál Csaba bariton, aki korábban az LFZE Tanárképző Intézetében szerzett diplomát Maria Teresa Uribe tanítványaként, és számos operaprodukcióban vett részt, elsősorban Mozart, Donizetti, Puccini főszerepeiben.  Makiko Yoshida és Imai Ayane Meláth Andrea növendékei, mindketten Japánban tanultak korábban. A zenei tanulmányait Hódmezővásárhelyen kezdő, és Pécsett folytató Gheorghita Orsolya 2012-ben nyert felvételt a Zeneakadémia opera mesterszakára, ahol Pászthy Júlia növendéke. Vincze Klára érettségi után a Bartók Béla Konzervatórium ének szakos tanulója volt, majd 2007 óta a Zeneakadémia hallgatója, tanára Andrejcsik István.

 

Yoshida Makiko és Gheorghita Orsolya (fotó: Felvégi Andrea)

Vincze Klára és Imai Ayane (fotó: Felvégi Andrea)

 

Solti Árpád zeneszerző 1986-ban született. A kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora és ütőhangszeres tanulmányokat folytatott, eközben Huszár Lajosnál tanult magánúton zeneszerzést. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Jeney Zoltán, később Fekete Gyula növendéke volt. Jelenleg a Zeneakadéimia doktori iskolájaban a zeneszerzés program másodéves hallgatója. 2012 őszétől egy éven át Erasmus ösztöndíjjal a brüsszeli Konklijk Conservatoriumban, Jan Van Landeghem vezetésével tökéletesíti tudását.

 

Solti Árpád

Marton Éva és Almási-Tóth András a 2013 februári operavizsgán (fotó: Felvégi Andrea)

 

A Művészlelkek-produkcióban a Concerto Budapest, a Zeneakadémia rezidens zenekara működik közre. Az Orfeusz-blokkot Sándor Szabolcs, az operavizsgák zenei felelőse vezényli majd, a szünet előtt elhangzó  Solti Árpád-ősbemutató vendégkarmestere pedig Kocsár Balázs lesz. Sándor Szabolcs 1996-ban szerezte meg kitüntetéses zongora diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd korrepetitori és karmesteri képesítést szerzett. A Magyar Állami Operaházban 1998-2012-ig dolgozott mint korrepetitor-karmester és mint az OperaStudió zenei vezetője 1998-ban, majd 2001-ben és 2004-ben. 2011-től Marton Éva meghívására a Zeneakadémia opera mesterképzésének szakának zenei vezetője. Kocsár Balázs 1991-ben szerezete meg karmester diplomáját Lukács Ervin növendékeként a Zeneakadémián, majd Karl Österreicher, Helmuth Rilling, Eötvös Péter és Jorma Panula kurzusain képezte tovább magát. 1989-ben a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyén harmadik díjat nyert. 1990 és 2012 között Szegeden, Debrecenben és Frankfurtban tevékenykedett mint opera-karmester és művészeti vezető, 2011-től a Budapesti Tavaszi Fesztivál zeneigazgatója. 1999-ben Liszt-díjat kapott.

 

 

A Magyar Állami Operaházban 2013. június 30-án megrendezendő előadásra jegyek 1.600 Ft-os (diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft-os) áron válthatók a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegypénztárában, az Írók Boltjában (nyitvatartás, elérhetőség ide kattintva), valamint az interneten, ezt a  linket követve.