Kinevezték a Zeneakadémia konzisztóriumának tagjait

2016. február 12.

A Zeneakadémia konzisztóriumának tagjai: Dr. Béres József Károlyné a Béres Gyógyszertár Zrt. igazgatósági tagja, Devich Márton, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. főszerkesztője és Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója.

Palkovics Zoltán oktatási államtitkár február 10-én adta át ünnepélyes keretek között a mintegy huszonkilenc felsőoktatási intézmény konzisztóriumi tagjainak megbízóleveleiket. Az átadón elmondott beszédében kiemelte, hogy a felsőoktatási stratégia fontos eleme a fenntartói érdekek képviseletének erősítése, ennek része volt a kancellári funkció bevezetése, és ide tartozik a konzisztóriumok megalakítása is.  A konzisztóriumok működésével kapcsolatban kifejtette, hogy az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló a vagyongazdálkodási terv elfogadásához.  Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is a szenátus hozza meg, de akkor kerülhet elé egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént - jelezte.

A konzisztórium tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe az egyetemet fontosnak tartó, de a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhettek. A Zeneakadémia konzisztóriumi tagságába Dr. Béres József Károlynét, a Béres Gyógyszertár Zrt. igazgatósági tagját, Devich Mártont, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. főszerkesztőjét és Gőz László harsonaművészt, a Budapest Music Center alapítóját választották meg.

A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket - jelezte Palkovics László, aki szerint a konzisztóriumok tevékenysége minőségi váltást hozhat a felsőoktatásban. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke azt mondta: az egyetemek választott állami vezetése nagy várakozással tekint a konzisztóriumok működése elé. Mint elmondta, úgy gondolja, hogy tevékenységük elősegítheti az egyetemek oktatási, kutatási funkciója mellett a társadalom és a gazdasági élet felé való nyitottság növelését.