Kiosztották az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny díjait

2015. október 9.

Október 7-én adták át nagyzenekari- és kamara kategóriában a díjakat a döntőbe jutott nagyzenekari művek előadása után.

Nagyzenekari kategóriában az első díjat nem adták ki, a második díjat a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója, Balogh Máté Quintet és Slezák Andrej inSpiral című műve, a harmadikat pedig Bánkövi Gyula Zöldfény-udvarú éj című kompozíciója érdemelte ki. Kamarazene kategóriában Balogh Máté Melodiemusik című alkotása nyerte az első díjat, a második Alessio Elia Eltűnő szivárványok című darabja lett, a harmadik helyre pedig Dargay Marcell Moment of the immortal immigrant, illetve a szintén nálunk doktorandusz hallgató Sándor László Divertimento – Giuco dei suoni című kompozícióját sorolta a zsűri. „A kamara kategória műveit a zsűri egységesen magasabb színvonalúnak ítélte meg, mint a nagyzenekarit, ezért idén nem adtunk nagyzenekari kategóriában I. díjat. A díjak keretösszege változatlan, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával egyetértésben az első díjra fordítandó, fel nem használt összegből nagyzenekari kategóriában két 2. díjat, kamara kategóriában két 3. díjat ítéltünk oda” – mondta el Jeney Zoltán, a zsűri elnöke.

A 25 éves Balogh Máté megnyerte az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíját, az Editio Musica Budapest két díját (nagyzenekari és kamara kategóriában egyaránt), valamint az Óbudai Danubia Zenekar által felajánlott különdíjat is. A Fidelio két díját Dargay Marcell és Slezák Andrej, a Müpa különdíját Bánkövi Gyula kapta. Az idei versenyre olyan műveket vártak, amelyeket a 70 éve elhunyt Bartók Béla művészete vagy személyisége ihletett. A négy legjobbnak ítélt kamaraművet október 6-án, kedden a Budapest Music Centerben (BMC), a négy legjobb nagyzenekari darabot másnap, szerda este a Müpában mutatta be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vajda Gergely vezényletével. Mindkét koncertre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében került sor.

A döntő zsűrije – Jeney Zoltán, professor emeritus, zsűrielnök, Sári József zeneszerző és Vajda Gergely karmester – az utolsó nagyzenekari darab elhangzása után a helyszínen hozta meg döntését, majd átadták a díjakat is mindkét kategóriában.

Gratulálunk a díjazottaknak!

MTI / Zeneakadémia

Címkék