Kísérleti projektben működik együtt a Zeneakadémia a bécsi és a berlini társintézményekkel

2023. december 1.

Ligeti György ötletei által inspirált új elektroakusztikus műveket írtak a három egyetem diákjai és mentoraik, a budapesti bemutató december 5-én lesz.

Oktatási-előadói programsorozatot indított Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából a Magyar Zene Háza a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a berlini Művészeti Egyetem és a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem, illetve utóbbi városok magyar kulturális intézeteinek közreműködésével.

A résztvevők új elektroakusztikus műveket írtak Ligeti György zeneszerzési módszereinek tanulmányozásával és alkalmazásával, ezeket pedig a három város kiemelt helyszínein be is mutatják. A projektben a három egyetem 2-2 diákja, valamint mentoraik vesznek részt. A programot a koncepció kidolgozója, Szigetvári Andrea, a budapesti Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakirányának felelőse koordinálja, együttműködésben a berlini és a bécsi egyetemmel.

A diákok és mentoraik online és személyesen is találkoztak, és megosztották egymással tudásukat és ötleteiket Ligeti kompozíciós technikáiról, az alkotói folyamatról és a születendő darabok performatív lehetőségeiről.

Az eredményeket bemutató zárórendezvényként három koncert valósul meg, Bécsben november 25-én, az egyetem virtuális, háromdimenziós térélményeket lehetővé tevő Hangszínházában (Klangtheater) volt az esemény, a budapesti rendezvény helyszíne és ideje a Magyar Zene Háza Hangdómja december 5-én, míg Berlinben 2024. január 31-én, a Club Transmediale Fesztiválon fejeződik be a sorozat.

A Ligeti 100.101 projekt célja a zeneszerző életművének kutatása egy alkotói folyamaton keresztül: a korszakos zeneszerző módszereinek, gondolatainak és metaforáinak mély megismerése inspirációt ad új darabok megalkotásához elektronikus zenészekből álló együttes előadásában. Több mint öt évtizeddel azután, hogy a komponista felhagyott az elektronikus eszközökkel, a program egyrészt kísérlet arra, hogy elképzeljük, mi történne, ha gyorsabb és jobb technológiákhoz lett volna hozzáférése. A Ligeti ötleteivel végzett munka számítógépek, digitális szintetizátorok, algoritmikus folyamatok, valamint háromdimenziós teresítés segítségével azt is vizsgálja, hogy a 21. századi technológiai és zenei eszközök meddig tudják kiterjeszteni az ő elképzeléseit.