Kiss-B. Atilla az Operaház Mesterművésze lett

2023. november 8.

A Zeneakadémia Ének Tanszékének oktatója is kitüntetést kapott a Magyar Állami Operaház saját alapítású elismeréseinek díjátadóján.

Az eseményt Erkel Ferenc születésének évfordulóján, a Magyar Opera Napján tartotta meg az intézmény, az eseményen jelen volt és beszédet mondott Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

Az operaénekesek közül azok lehetnek a Magyar Állami Operaház Mesterművésze díj birtokosai, akik az intézmény Kossuth-díjas örökös tagjai, és betöltötték 60. életévüket. A cím viselésére az idén lett érdemes Kiss-B. Atilla tenor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének oktatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Az eseményen posztumusz Örökös Taggá választották az idén elhunyt Egri Sándor énekművészet, valamint kihirdették az Operaház és a Fészek Művészklub közös alapítású, a művészi és emberi magatartása alapján a leginkább érdemes művészt elismerő Székely Mihály-emlékplakett, a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díj, az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díj, a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek járó Závodszky Zoltán-díj, továbbá számos más kitüntetés nyertesét is, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen adtak át.