Kitüntetést kapott a Zeneakadémia két oktatója

2022. április 27.

Dr. Enyedi Pál az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Adalbert-díját vehette át, Romos Zsolt pedig a Nemzeti Tehetség Központ „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” elnevezésű elismerésben részesült.

A Nagyboldogasszony és Szent Adalbert tiszteletére felszentelt Esztergomi Bazilikában a templom alapkőletételének 200. évfordulója alkalmából kétnapos nagyszabású ünnepséget tartottak múlt hétvégén. A Szent Adalbert-búcsú káptalani nagymisével vette kezdetét szombaton, amelyet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök főcelebrálásával mutattak be, és amelyen átadták az egyházmegye Szent Adalbert-díjait. Dr. Enyedi Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének tanára és egykori vezetője is átvehette az elismerést. A méltatás emlékeztet arra, hogy negyven éve kezdte meg orgonista-kántori szolgálatát a Budapest-Zuglói Páduai Szent Antal-plébánián, a tanszékvezetés, az egyetemi tanári munka és az orgonatörténeti kutatás mellett mindig magas fokon végezte feladatát.

Ugyancsak a minap adták át a Nemzeti Tehetség Központ „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” elnevezésű elismerését több kategóriában. Csaknem hatvan, kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat számára nyújtotta át a díjakat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára. Az ünnepi rendezvényen beszédet mondott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is. A díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. A kiváló tehetségfejlesztő kategória díjazottjai között van Romos Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének fuvolaművész-tanára.

 

Enyedi Pál és Romos Zsolt