Kitüntetést kapott a Zeneakadémia szlovén partnerétől

2021. január 26.

A Ljubljanai Egyetem a Pro Universitate Labacensi plakettel ismerte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel folytatott oktatási és kulturális együttműködést.

Évek óta szoros a partneri viszony a Ljubljanai Zeneakadémiával, amely a város egyetemének részeként működik. „A kitüntetést azok kaphatják, akik felbecsülhetetlen érdemeket szereztek a szlovén intézmény fejlődésében” – írja köszöntő levelében Igor Papič rektor Fekete Gyulának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettesének.

Az együttműködés részeként a szlovén kultúra napja (február 8.) alkalmából a ljubljanai hallgatók évente adnak közös koncertet a magyar diákokkal a Zeneakadémián, valamint a szlovén fővárosban az ottani Balassi Intézet közreműködésével. A felkészítő tanárok mindkét helyszínen tevékenyen támogatják a projekteket, és a hallgatók is nagy örömmel vesznek benne részt. Minden koncerten szlovén és magyar kompozíciók is elhangzanak, illetve gyakran új művek is születnek az alkalomra. A ljubljanai intézmény részéről Dusan Bavdek rektorhelyettes, zeneszerző a program fő szervezője.

 

 

„A Zeneakadémia kiemelt jelentőséget tulajdonít a regionális oktatási-kutatási és kulturális együttműködéseknek, értékes kapcsolatokat ápol a közép-európai országok társakadémiáival. A szlovén zenei életbe már Erasmus-programok részeként megvalósuló tanár-diák cserekapcsolatok révén is betekintést kaptak a Zeneakadémia oktatói és hallgatói” – hangsúlyozta Fekete Gyula, felidézve, hogy néhány éve nagy sikerrel szerepelt a Ljubljanai Egyetem a Zeneakadémia Operavizsga Fesztiválján is. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy jövő januárban már újra megrendezhető lesz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár hagyományossá vált Operavizsga Fesztiválja, amelyen mindig a Zeneakadémia társintézményeinek egyike mutatkozik be.