Kodály Művészeti Fesztivál 2013

2013. július 7.

Július 15-én kezdődik, és egészen augusztus 2-ig tart a 27. Nemzetközi Kodály Szeminárium, és a hozzá kapcsolódó Kodály Művészeti Fesztivál.

Július 15-én kezdődik, és egészen augusztus 2-ig tart a 27. Nemzetközi Kodály Szeminárium, és a hozzá kapcsolódó Kodály Művészeti Fesztivál.


A Kodály Szeminárium és Művészeti Fesztivál intézménye több mint 30 éves múltra tekint vissza. Célja a magyar zenepedagógia eredményeinek közkinccsé tétele, a Kodály Zoltán nevével fémjelzett zenepedagógiai rendszer nemzetközi terjesztése, elméleti és gyakorlati kérdéseinek megismertetése az érdeklődőkkel. A Szemináriumon a kezdetektől napjainkig a világ 52 országából több ezer zenepedagógus és karvezető vett részt.

 

A Szeminárium tartalmát tekintve a résztvevők aktív zenei tevékenységének frissítésére, illetve elmélyítésére törekszik. A zenei készségek minél magasabb szintre való segítése mellet fontosnak tartjuk, hogy a hazai iskolai gyakorlatból az elérhető legjobb példákat bemutató órák formájában közel hozzák a résztvevőkhöz. Az évek során a rendezvény – hangversenysorozattal is kibővülve – a kortárs zenepedagógia egyik legrangosabb európai találkozóhelyévé fejlődött. 2013-ban ráadásul a Nemzetközi Kodály Társaság kétévente megrendezett szimpóziumának is Kecskemét ad otthont.

 

A szakmai programokról minden további információ megtalálható a szeminárium, illetve a szimpózium honlapján, a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó Kodály Művészeti Fesztivál részletes programját pedig ide kattintva lehet tanulmányozni.

 

S érdemes is kattintani, hiszen a július 15-i nyitókoncerten Kodály Zoltán kórusművei mellett megszólal a szintén kecskeméti születésű zongoraművész-zeneszerző Moór Emánuel két gordonkára írott versenyműve, valamint Stravinsky Zsoltárszimfóniája. Július 18-án a Muzsikás együttes ad Bartók-estet a Pusker-nővérek közreműködésével, Vashegyi György együttesei július 22-én Davide Perez itáliai-portugál későbarokk zeneszerző műveiből válogatnak. Július 24-én a Marylandi Gyermekkórus lép fel, másnap Fekete Gyula szerzői estjére kerül sor. 29-én a XXI. Nemzetközi Kodály Szimpózium nyitókoncertjével folytatódik a fesztivál, majd 30-án Wiedemann Bernadett és Virág Emese ad Wagner-Liszt dalestet.

 

A Kodály Szeminárium mesterkurzusainak legjobbjai július 31-én mutatkoznak be, majd augusztus 1-én következik a Vizin Viktória kecskeméti operaénekesnő élete alapján íródott A Boszorkány című egyfelvonásos zenés játék ősbemutatója, melynek címszerepében magát a művésznőt láthatjuk, az utolsó napon pedig Kodály Zoltán Háry János-keresztmetszete búcsúztatja az idei fesztivált a Főtéren.

 

A zenei programok mellett három kiállítás is megtekinthető július 15-augusztus 2. között: a Kodály Intézetben Moór Emánuel születésének 150. évfordulója alkalmából rendeznek tárlatot, a Kecskeméti Kulturális Központban a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület állít ki, és ugyanitt tekinthetők meg Éder Vera fotói is A kékszakállú herceg vára – A Férfi és a Nő erőviszonyai címmel.

 

A  koncerteknek a Nagytemplom, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, a Piarista templom, a Barátok temploma és a Református Újkollégium ad helyet. A részletes műsor ide kattintva tanulmányozható, jegyek elővételben válthatók a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ honlapján keresztül, illetve a helyszínen.