Kohán István sikere Japánban

2013. augusztus 28.

A Zeneakadémián végzett klarinétművész az első díjat és a közönségdíjat is elnyerte a XI. Tokyo Music Competition fafúvós szekciójában.

A Zeneakadémián végzett klarinétművész az első díjat és a közönségdíjat is elnyerte a XI. Tokyo Music Competition fafúvós szekciójában.

 

A tokiói győzelem azért is nagy eredmény, mert Kohán István a verseny történetének első külföldi nyertese. A Tokyo Music Competition másik, a Zeneakadémiát is érintő és félig-meddig magyar vonatkozása, hogy a zsűri elnöke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzora, Kobajasi Kenicsiró volt. A neves japán karmester a magyar közönség számára különösen kedves előadó, hiszen 1974-ben (tehát jövőre negyven éve) megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét, később pedig tíz éven át az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikus Zenekar) vezetője volt. Mint az index.hu beszámolójából kiderül, a karmester a magyar klarinétos produkciójáról elmondta, a zsűrit teljes mértékben meggyőzte Kohán játéka, és egyöntetűen ítélték neki az első helyezést.

 

Az augusztus 24-én lezajlott döntőben volt hallgatónkat az Enkodzsi Masahiko kamester által vezényelt Tokyo Philarmonic Orchestra kísérte. A verseny fődíja egymillió jen (körülbelül 2,5 millió forint) és egy januári koncertmeghívás volt. A januári koncerten Kohán István szintén a Tokyo Philarmonic Orchestrával játszhat majd, és minden bizonnyal a későbbiekben többször is felléphet majd Japánban, ugyanis több felkérést kapott már a verseny szervezőitől. (A fiatal klarinétművész egyébként is több szálon kötődik Japánhoz, hiszen felesége, Suzuki Reiko klarinétművész is a szigetországból származik.)

 

 

Ifjabb Kohán István nyolcévesen kezdte zenei tanulmányait, szintén klarinétos édesapja irányításával. Tízéves kora óta indul megmérettetéseken, első versenyén, az Országos Zeneiskolai Klarinétversenyen legfiatalabb versenyzőként különdíjat kapott. Azóta is rendszeres résztvevője és díjazottja mind hazai, mind nemzetközi versenyeknek, legutóbb 2011-ben, a Carlinói Nemzetközi Klarinétversenyen két kategóriában is kiemelkedő eredményt ért el. Tizenkét korától a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Kraszna László növendékeként, 2008-ban pedig első helyen vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Szatmári Zsolt osztályába, ahol 2013 júniusában szerzett diplomát BA klarinét szakon.