Koncertsorozatot indít az In Medias Brass kvintett

2013. augusztus 28.

A rézfúvós kamaraegyüttes 2013. szeptembere és 2014. áprilisa között négy hangversenyt ad a Régi Zeneakadémián.

A rézfúvós kamaraegyüttes 2013. szeptembere és 2014. áprilisa között négy hangversenyt ad a Régi Zeneakadémián.

 

Az In Medias Brass rézfúvós kvintett (tagjai: Kresz Richárd, Nagy Antal Endre – trombita; Benyus János – kürt; Sztán Attila – harsona; ifj. Bazsinka József – tuba) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból alakult három évvel ezelőtt. Első közös sikerüket 2010 augusztusában, a Dél-Koreában megrendezett VI. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Versenyen érték el, melyen a kamarazenei szekció első díja mellett a kvintett tagjai megnyertek minden olyan szólóhangszeres kategóriát is, amelyben elindultak. A 2013 júniusában Knoxville-ben (USA) megrendezett II. Calvin Smith Nemzetközi Kamarazenei Versenyen megszerzett győzelmükkel együtt öt első és két második díjat, valamint számos különdíjat nyertek három kontinens nemzetközi zenei versenyein. Sikereik elismeréseként 2011 novemberében Junior Prima díjban részesültek. Az elmúlt években számos koncertet adtak Magyarországon, Svájcban, Németországban és Olaszországban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében felléptek az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján, és 2013 novemberében koncerteznek Dubajban is.

 

In Medias Brass Kvintett

 

A Régi Zeneakadémián megrendezendő koncertsorozatuk első, 2013. szeptember 26-i estjén barokk versenyművek és más, eredetileg nem rézfúvós hangszerekre komponált remekművek átiratait játssza az In Medias Brass kvintett. Corelli népszerű g-moll „Karácsonyi” concerto grossója, vagy a Vivaldi hegedű-kettősversenyéből J.S. Bach által orgonára átírt d-moll concerto az In Medias Brass kvintett előadásában egyszerre virtuóz és fenséges. A második, 2013. december 7-én délután négykor kezdődő hangverseny műsorát népszerű mesehősök ihlették – nem véletlenül, hiszen az In Medias Brass öt tagjának családjaiban már hét gyermek született. A Grimm-mesekoncert másik apropója, hogy a Grimm fivérek kétszáz évvel ezelőtt, 1813-ban kezdték el kiadni a Régi Német Erdők című lapot, melyben régi német meséket közöltek. Ezen a mesedélutánon a Grimm mesék szereplői új kalandokra indulnak, melyeket Lukácsházi Győző tubaművész-műsorvezető, a Bon-Bon Matinék ötletgazdája mesél el, a zenei betéteket pedig az In Medias Brass játssza. 

 

A koncertsorozat harmadik, 2014. február 27-én tartandó estjének műsorán kortárs magyar zeneszerzők az In Medias Brass kvintett felkérésére írt művei szerepelnek. A darabok közül több első alkalommal fog elhangzani a Régi Zeneakadémián, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékvezetőjének Széki Ötös című műve pedig magyarországi bemutatóként csendül majd fel – ezt a darabot játszotta ugyanis a kvintett 2013. május 5-én Varsóban, az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján. A kompozíció népzenei gyökerei miatt (a mű a széki négyes táncforma rezes ötösfogatra való továbbgondolásával született) a magyar zene összetéveszthetetlen színeit képviseli, és egyszersmind reprezentálja a Zeneakadémia zeneszerző-tanárai és fiatal tehetségei között szövődő inspiráló szakmai kapcsolatokat is.

 

Az In Medias Brass zeneakadémiai ciklusának negyedik, befejező estjén, melyre 2014. április 24-én kerül sor, virtuóz, a hangszereik adottságait és lehetőségeit maximálisan kiaknázó, eredetileg is rézfúvós kvintettre komponált XX. századi műveket játszanak. A műsoron szerepel Eric Ewazen amerikai zeneszerző Colchester fantázia című műve is, melyért legutóbbi amerikai versenyszereplésük alkalmával különdíjat kaptak Knoxville-ben – az elismerés értékét növeli, hogy az In Medias Brass volt a megmérettetésen induló egyetlen nem USA-béli kvintett.

 

A koncertek részletes műsora a fenti linkeket követve található meg a Zeneakadémia honlapján, s már az internetes jegyvásárlás is elindult. illetve személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában.