Kritikaíró pályázaton nyert díjakat a Zeneakadéma két hallgatója

2020. augusztus 4.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakjának első évfolyamos növendékei közül Németh Kira Gabriella első helyezett lett, Miller Conran Emil pedig különdíjat nyert a Debreceni Egyetem támogatásával, a Jövő Művészetéért Alapítvány által indított kritikaírói pályázaton.

Ifjú zeneértő tehetségek felkutatására rendeztek kritikaíró pályázatot a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának támogatásával, a Jövő Művészetéért Alapítvány szervezésében. Tizenkét, a felsőfokú tanulmányait végző diák jelentkezett, a kiírás szerint olyan pályamunkákat lehetett beküldeni június 30-ig, amelyeket sehol nem közöltek korábban. Minden pályázónak egy szabadon választott, online elérhető klasszikus zenei hangversenyről, vagy felvételről kellett kritikát írnia. A négytagú zsűri (Fodor Attila zeneesztéta, a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem egyetemi docense, Király Márta zongoraművész, a Jövő Művészetéért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense, valamint Windhager Ákos művészettörténész, az Országút kulturális-közéleti lap előadó-művészeti rovat vezetője) döntött a helyezésekről és a különdíjasokról. Előbbieket leközlik az Országút című kulturális-közéleti folyóiratban, utóbbiak pedig a Parlando zenepedagógiai folyóiratban jelenhetnek meg.

Az első díjat A tenger, és ami mögötte van című írásával Németh Kira Gabriella, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzigológia BA I. évfolyamos hallgatója nyerte el. Második lett Online operaközvetítés: az ördög műve? című kritikájával Zalatnay Flóra Lili (Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar), harmadik pedig Szemközt a leáldozó nappal című esszéjével Kozák Bence András (Széchenyi István Egyetem, Varga Tibor Művészeti Kar). A különdíjasok között van Az elveszett tempó nyomában című írásával Miller Conran Emil, aki ugyancsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia BA I. éves hallgatója.