Lajkó István Egyetemes Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült

2022. február 8.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Junior Prima díjas zongoraművész a Stefánia Palotában 26. alkalommal megrendezett Magyar Kultúra Napja Gálán vehette át az elismerést nemrég.

Lajkó István a határon belüli és határokon túli zenei, művészeti teljesítményével érdemelte ki, hogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által gondozott kitüntetés apród fokozatából lovaggá léptették elő. Lovagias tettei között méltatták, hogy zongoraművészi tevékenységével nagyban hozzájárul a magyar kultúra gazdagításához és terjesztéséhez, hazánkban és a nagyvilágban egyaránt. Idén ketten részesültek Egyetemes Kultúra Lovagja címben, huszonhárman Magyar Kultúra Lovagja elismerésben, három kulturális egyesület pedig Örökség serlegben. Az alapítvány küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő településeken és régiókban élők életminőségének fejlesztése, az együttműködő falvak kulturális örökségének ápolása, valamint a nemzet kulturális egyesítése.

 

 

Lajkó István 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Háromszor nyerte el a Fischer Annie-ösztöndíjat, tanult Matti Raekallionál Hannoverben és a New York-i Juilliard Schoolban is. 2014-ben summa cum laude minősítéssel szerzett doktori (DLA) címet. Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, és vendégként fellépett már Európa több országában, valamint Kínában és az Egyesült Államokban egyaránt.