Lajkó István és Banda Ádám sikere Hollandiában

2010. szeptember 22.

 

Hatalmas sikerű koncerteket adott Banda Ádám és Lajkó István augusztus végén, az International Holland Music Sessions zenei fesztivál ideje alatt. A fiatal muzsikusok Muidenben, Alkmaarban és Bergenben léptek fel, műsorukon Bach, Bartók, Debussy, Prokofjev és Hubay kompozíciók szerepeltek. A koncertekről az újságok is beszámoltak, „magyar csillagok ragyogásaként” aposztrofálták a hangversenyeket, méltatták az ifjú művészek tehetségét, virtuozitását és repertoárválasztását.

 

A nemzetközi fesztivál maratoni gálakoncertjén számos nemzet zenészei közül is ők léptek utolsóként színpadra, ahol Banda Ádám – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorképzését kezdő hallgatója – Hubay Carmen-fantáziáját játszotta zárószámként, Lajkó István zongorakíséretével. A közönség szűnni nem akaró ünneplésének hatására ráadásként egy kiemelkedő Hubay-növendék, Zsolt Nándor Valse Caprice című darabját szólaltatták meg, mely szintén óriási sikert aratott. A fiatal művészek fellépése egyúttal a magyar zenét és a magyar hegedűiskolát állította az érdeklődés középpontjába.

 

Lajkó István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem DLA hallgatója és óraadó tanára már visszatérő vendége a fesztiválnak, 2008-ban az International Holland Music Sessions a 2009/2010–es évad szólistájává választotta a New Masters on Tour koncertsorozatra, ennek keretében nagy sikerrel debütált 2010 februárjában többek között a Prágai Rudolfinumban, a Hágai Dr Anton Philipszaalban és az Amszterdami Concertgebouwban.