Lantos István professzor és Csabay Domonkos a finnországi Liszt-Pianomaratonon

2011. március 31.

 

 

Március 20. és 27. között 16. alkalommal rendezték meg Finnországban a "Kirkko Soikkon - Zengjenek a templomok" fesztivált, melynek műsorát idén Liszt Ferencnek szentelték. A programsorozat keretében nyolc templomi koncerten csendültek fel Liszt művei, köztük a Via Crucis, és a Krisztus oratórium, amely először hangzott el a finn Rádiószimfonikusok előadásában.

 

 

A fesztivált Helsinkiben a Liszt-Pianomaraton zárta, ahol finn és magyar zongoraművészek, illetve a Sibelius és a Liszt Akadémia diákjai léptek fel. Egyetemünket Lantos István professzor és Csabay Domonkos II. éves zongora tanszakos hallgató képviselte nagy sikerrel. Lantos tanár úrral a nagyközönség előtt folytatatott beszélgetést Risto-Matti Marin zongoraművész, a Sibelius Akadémia tanára.

 

Lantos professzor beszélt a Liszt Akadémián folyó pedagógiai gyakorlatról, illetve beszámolt a Liszt, az iskolaalapító című programsorozatról, melynek keretében a Liszt-év során egyetemünk oktatói számos külföldi intézményben mesterkurzusokat, hallgatóik bevonásával pedig bemutató órákat tartanak. A koncert mellett Lantos István órát is tartott a finn diákoknak, akik nagy örömmel hallották, hogy a program keretében megismerkedhetnek a Liszt örökségből táplálkozó oktatással.

 

 

A koncerten a következő Liszt-művek hangzottak el Lantos professzor és tanítványa tolmácsolásában:

 

Lantos István:

1. Invocation (Harmonies poétiques et religieuses)

2. Dritter vergessenes Walzer

3. Unstern! - Sinistre

4. Sonate in H-Moll

 

Csabay Domonkos:

1. Pensée des Morts (Harmonies poétiques et religieuses)

2. Ungarische Rhapsodie Nr. 17.

3. Csardas Obstinée

4. Ballade II. (in H.moll)

5. Harmonies de Soir (from Etudes d'Execution Transcendante)

6. Ave Maria (Die Glocken von Rom)

 

Az út költségeinek a Zeneakadémiára eső részét a Liszt, az iskolaalapító című zeneakadémiai szervezésű programsorozaton belül, a Liszt Ferenc emlékév 2011 költségvetéséből finanszíroztuk, melyet a Hungarofest Nonprofit Kft. és a KLASSZ Zenei Iroda felügyel.