László Attila rendhagyó Suli Dzsessz műsora

2011. szeptember 4.

László Attila rendhagyó ismeretterjesztő előadása a jazz nagyzenekaráról,

a big bandről

 

 

 

      Suli dzsessz címmel sugározta László Attila ismeretterjesztő előadását a jazz műfaj nagyzenekaráról, a big bandről a Duna TV. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének big bandjét több mint két évtizede vezető Liszt díjas muzsikus ez év áprilisában 55 perces  ismeretterjesztő előadást tartott, melyben az Egyetem big bandjével zenei illusztrációkat is bemutattak stílusokról, irányzatokról, hangszer csoportokról. A közönség egy gimnáziumi osztály, a Teleky Blanka Gimnázium 11B – nem zenei tagozatos - osztálya volt.

 

    Az előadás rendhagyó és újszerű volt, a fiatal nagyszerű tehetségekből álló zenekar mellett érdekes volt látni azt is, hogyan oldódnak fel, majd kapcsolódnak bele a programba a gimnazisták. Egy idő után már együtt játszottak ritmusokat, a program végén pedig az osztály elénekelt egy magyar népdalt, amit a big band folytatott László Attila erre az alkalomra írt hangszerelésével.

 

    A műsorban főleg a zenélés gyakorlati része kapott hangsúlyt, a jazzben használatos hangszerek jellegzetességei mellett a swing, jazz-rock stílusokról, latin, nyolcados zenéről is szó esik. A dallamalkotás, harmonizálás hangulatába is bepillantást kaphatunk az együttes szólistáinak segítségével.

 

     A felvételt a kulturális műsorokat készítő D1 TV készítette. A sok sávos hangfelvétel professzionális hangzást tett lehetővé. Szeptember 5.-től a www.sulidzsessz.hu honlapon látható egy video ajánlat az előadásról.