Lengyel-magyar közös ünnepi koncert a párizsi UNESCO Székházban

2011. január 19.

Nagy sikerű közös lengyel-magyar ünnepi koncerttel zárult a 2010-es Chopin-év és nyílt meg a 2011-es Liszt-év január 17-én este az UNESCO párizsi székházában.

 

Az UNESCO lengyel és magyar delegációja által közösen szervezett koncert felvezetőjében Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete azt hangsúlyozta, hogy a párizsi székhelyű szervezet az egymás iránti nyitottság szimbóluma, a zene nyelve pedig a legnagyszerűbb eszköz a kultúrák közti párbeszédhez és egymás megértéséhez.

 

A mintegy 1200 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt a két nagy romantikus zeneszerző műveiből összeállított hangversenyre, amelyen a varsói Frédéric Chopin Akadémia és Egyetemünk kiváló növendékei léptek fel. A koncert díszvendége volt Marton Éva világhírű operaénekesnő, aki tanszékvezető egyetemi tanárként hallgatóit kísérte el Párizsba, valamint Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára.


     A lengyel diákok közül Mischa Kozlowski Chopin Esz-dúr keringőjét és F-moll fantáziáját adta elő zongorán, Joanna Freszel szoprán pedig a lengyel zeneszerző dalait szólaltatta meg. Az est második felében Liszt Ferenc német és francia nyelvű dalaiból Dékány Jenő tenor és Jakab Ildikó szoprán adott elő Alter Katalin zongorakíséretével.  A legnagyobb sikert Vadászi István és Czene Rudolf aratta a két zongorán előadott Concerto Pathétique-kal, majd a koncert zárásaként felcsendülő Rákóczi-indulóval.

 

Az eseményről bővebben itt olvashat!