Liszt-év Kínában a Zeneakadémia képviselőivel

2011. július 15.

A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) magyar szekciójának meghívására Liszt-év keretében intézményünket három kiváló művész képviselte: Devich János, rektori tanácsadó, Baranyay László, zongoraművész, egyetemi tanár, és Szabó Ferenc János, zongoraművész, doktori hallgató. Devich János beszámolója.

 

A Kínai Nemzetközi Rádió meghívására július 2-án utaztunk Kínába a Zeneakadémia képviseletében, ahol a Liszt-évhez kapcsolódó programokon vettünk részt, illetve betekintést nyertünk a kínai zenei életbe. Bár a Liszt-évvel kapcsolatban kevesebb élményben volt részünk, ugyanakkor a hagyományos kínai népi zenét és zenei kultúrát több helyen is tanulmányozhattuk. Kéthetes körutazásunknak során három városban jártunk. Az első állomás Xi’an városa volt, ahol több kulturális és zenei program mellett közös rádióműsorban is szerepeltünk a Xi’ani Népi Rádióban.

 

A körút második helyszíne Xiamen volt; kellemes tapasztalatot szereztünk arról, hogy milyen rendkívüli tisztelettel adózik a város a zongoraművészetnek. Itt található a Gulangyu Konzervatórium, ahol elsősorban zongoraoktatás folyik, és amely a Pekingi Központi Zeneakadémia kihelyezett középfokú tagozataként működik. Az intézmény hihetetlenül jól felszerelt, a modern elvárásoknak messzemenően megfelelő infrastruktúrával működik. Az igazgatóval történt beszélgetés során szóbeli megállapodás is születtet, mely szerint megfontoljuk annak lehetőségét, hogy az ott végzett diákok a budapesti Zeneakadémián folytathassák felsőfokú zenei tanulmányaikat.

 

Ezen felül ellátogattunk a Xiameni Filharmonikus Zenekar egyik próbájára is, ahol ottlétünkkor épp egy Liszt-művekből összeállított koncertre készültek a zenészek. Kérésükre Baranyai tanár úr értékes megjegyzésekkel segítette a felkészülést, és arra is vállalkozott, hogy a próbán ő játssza el Liszt Esz-dúr zongoraversenyének zongoraszólamát. A zongorát övező kultusz egyik legmarkánsabb jele a xiameni Zongoramúzeum, mely a várossal szemközt található Gulangyu szigetén kapott helyet. A gyűjteményt egy Európában élt, az európai kultúrát nagy becsben tartó kínai állampolgár adományozta a városnak. A kiállított hangszerek mellett a múzeum falait díszítő zeneszerző-portrék is izgalmasak, és büszkén vettük észre, hogy a sorban két magyar zeneszerző is helyet kapott: Liszt Ferenc és Bartók Béla.

 

Utazásunk harmadik és egyben utolsó állomása Peking volt. A fővárosban látogatást tettünk a Kínai Rádió Nemzeti Zenekaránál, mely kizárólag hagyományos kínai hangszereken játszik. Részt vettünk a zenekar egy koncertjén, melynek különlegessége az volt, hogy a régi hangszereken egy kortárs szerző műveit szólaltatták meg. Az eseménysorozatot egy közös, nagy sikerű koncert zárta, melyen együtt léptek fel a kínai és magyar művészek.

 

A körút során mindannyian rendkívüli élményekkel gazdagodtunk, a zenei programok mellett különleges kulturális programokkal is kedveskedtek vendéglátóink. Hatalmas élmény volt a Xi’ani hibiszkuszpark és lenyűgöző látványt nyújtott a híres Agyaghadsereg. Pekingből ellátogattunk a Nagy Falhoz is és természetesen több szentélyben és templomban is jártunk. A szervezők mindenütt nagy tisztelettel és a vendégnek járó híres távol-keleti vendéglátással fogadtak. Azt hiszem, mindhármunk nevében elmondhatom, hogy az utazás végére már valamennyien mesterien kezeltük az evőpálcikákat.

 

A rádió hivatalos honlapjának beszámolói itt találhatók.