Liszt felújított Bösendorfer zongorájának bemutatója május 15-én

2010. április 29.

 

2010. május 15-én a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében bemutatjuk Liszt Ferenc felújított Bösendorfer-zongoráját

 

 

 

 

         A Liszt Ferenc Emlékmúzeumban őrzött eredeti hangszerek közül egyedül a zeneszerző 1870-es években készült Bösendorfer zongorája volt eddig annyira rossz állapotban, hogy egyáltalán nem volt élvezhető a hangja. Korabeli tudósításokból tudjuk, hogy Liszt ezt a hangszert használta leggyakrabban, elsősorban tanítás céljából, amely az egykori szalon közepén foglalt helyet.

 

         A bécsi mechanikájú, egyenes húros, 7 oktáv terjedelmű hangszer hitelességét halála után hárman is igazolták közjegyző előtt, a beírás a húrok alatt ma is olvasható: Liszt ezt a hangszert 1880-tól 1886-ban bekövetkezett haláláig pesti otthonában használta. A zongora opus száma az 1873-ban készült hangszerek sorszámai közé illeszkedik. Az is elképzelhető, hogy a hangszer egyenesen Liszt számára készült de megfelelő bizonyítékok hiányában egyelőre ez csak feltételezés marad.

 

         Liszt igen nagyra értékelte a Bösendorfer gyár készítményeit, és Ludwig Bösendorferrel 1870-től kezdve szívélyes baráti kapcsolatban állott. Ennek kézenfekvő bizonyítéka a híres bécsi zongoragyáros által Liszt számára készített, világon egyedülálló komponáló-íróasztal, amely a zeneszerző egykori háló-dolgozószobáját díszítette, és amely ma is megtekinthető a múzeumban. Bösendorfer pontosan átérezte, hogy Liszt Ferenc kitüntető barátsága a legnagyobb elismerést jelentette, amit egy zongoragyáros kaphatott.

 

         A berlini Tonwelt cég megtámogatta a hangszer restaurálásának anyagi költségeit, a munkát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongoraműhelyének mesterei végezték el. A restaurálás megkezdése előtt Mácsai Jánostól kaptunk szaktanácsadást.

 

         A felújított zongorát 2010. május 15-én 17 órakor mutatjuk be a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében. A zongoraműhely munkatársai összegzik az elvégzett feladatok jellegét, majd egy rövid hangverseny következik Farkas Gábor, Lajkó István és Czene Rudolf közreműködésével.

 

Műsor: Beethoven cisz-moll szonáta, op. 27, I. tétel, Czene Rudolf előadásában, Liszt 123. Petrarca szonett, Lajkó István előadásában, és Liszt Ave Maria (Róma harangjai) Farkas Gábor előadásában.