Liszt zongorakurzus

2014. március 27.

A „Liszt és Bartók zarándokévei" projekt keretében megrendezendő ingyenes workshopokat Dráfi Kálmán és Lantos István, illetve Nelson Goerner és Sylviane Deferne professzorok vezetik. Időpontok: 2014. április 11-16. (Genf) és 2014. május 20-24 (Budapest)

A „Liszt és Bartók zarándokévei" projekt keretében megrendezendő workshop Liszt svájci és magyarországi ihletésű műveit helyezi középpontba. Az Années de pélerinage-ciklus – melynek első kötetében összegyűjtött műveket Liszt genfi tanárkarrierjének hajnalán szerzett, harmadik kötetének egyes műveit pedig magyarországi tanári pályafutása ihletett – mellett a magyarországi cigányzene hatásait tükröző Magyar Rapszódiák, és Liszt életének kései kompozíciói szerepelnek majd a workshop kiemelt témái között (emellett más Liszt-műveket is hozhatnak a jelentkezők).

A kurzusokat a Zeneakadémia részéről Dráfi Kálmán és Lantos István, a Genfi Zeneművészeti Főiskola képviseletében pedig Nelson Goerner és Sylviane Deferne professzorok vezetik.

A workshop résztvevői a zongora mesterkurzus mellett felkeresik a Liszt emlékét őrző helyeket Budapesten, különös tekintettel a Liszt Múzeumra  és egy belvárosi sétát tesznek a Liszt életében jelentős szerepet játszó helyek, épületek érintésével, melyhez egy speciális mobilapplikáció szolgál túravezetőként.

A Liszt Múzeum kincsei és a Genfben található Liszt relikviák nem maradnak a múzeumok falain belül, mert készül egy virtuális tárlat, mely fotókkal, részletes leírásokkal mutatja be a fontosabb tárgyakat egy on-line elérhető platformon keresztül.

Két zenetudományi előadás segíti a résztvevőket, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek Liszt életművéről és a művek hátteréről. A budapesti Liszt workshopon Philippe Dinkel a genfi akadémia rektora tart előadást, míg a genfi  kurzus előadója a budapesti Zeneakadémia képviseletében Szabó Ferenc János fiatal zenetudós, zongoraművész.

 

> Professzorok

> Jelentkezés, helyszínek, időpontok

> A Projektről