Luíz de Moura Castro zongora mesterkurzusa

2014. október 21.

A brazil származású zongoraművész november 21-én és 22-én, 10 és 17 óra között tart mesterkurzust a Zeneakadémia főépületének X. termében.

A kurzuson csak a Zeneakadémia növendékei játszhatnak, de külsősök számára is nyitott és díjtalan a részvétel.

Jelentkezni Szabó Ágnes tanszéki ügyintézőnél lehet, a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu e-mail címre írva.

Aktív közreműködők a darab/ok címét/címeit is írják meg!

Jelentkezési határidő: 2014. november 14.

A mesterkurzusra bármivel lehet készülni, azonban a romantikus, illetve latin-amerikai és spanyol darabok előnyben részesülnek.

Luíz de Moura Castro brazil származású, évtizedek óta az USA-ban élő zongoraművész, a Hartford egyetem és a barcelonai zeneakadémia professzora, az Amerikai Liszt Társaság elnökségi tagja Bächer Mihály tanítványa volt a Zeneakadémián 1965 és 67 között, miután brazil diplomáját megszerezte. Későbbi elbeszéléseiben gyakran emlegette, mennyire meghatározó volt zenei pályáján a Budapesten eltöltött idő, a Bächertől ez idő alatt tanultak alapozták meg zenei érzékenységét, látásmódját. A budapesti évek után visszaköltözött Brazíliába, ahonnan egy másik legendás magyar, Krausz Lili hívta a texasi Christian University tanári karába 1968-ban. A meghívást annak köszönhette, hogy fiatal brazíliai tanárként egyik növendékét úgy készítette föl a Krausz Lili által elnökölt versenyre, hogy a fiú az ismeretlenségből nyerte meg a versenyt. Krausz Lili tudni akarta ki a tanára a győztesnek, mikor kiderült, hogy egy brazíliai Bächer növendék, egyenes útja vezetett az amerikai katedráig.

A sors különös játéka, hogy de Moura Castro 1988-ban a washingtoni Katolikus Egyetemre Bächer volt professzora, az addigra szédítő amerikai karriert befutott Böszörményi-Nagy helyére került, és utána 15 évig vezette a tanszéket.

Tanárához hasonlóan ő is csodagyerekként kezdte, már 9 évesen koncertezett. Gazdag és sikeres pályafutása során fellépett a világ szinte összes jelentős koncerttermében, játszott a legnevesebb zenekarokkal. 45 CD-je jelent meg eddig, köztük több is rangos díjakban részesült (Rachmaninov, Chopin, Liszt felvételei). Elsősorban a romantikus szerzők elismert előadóművésze, Chopin játékát Rubinsteinéhez hasonlították, emellett Liszt életművének elismert ápolója, számos Liszt fesztivál szervezője, az Amerikai Liszt Társaság elnökségi tagja. A dél-amerikai kontinens egyik legelismertebb előadóművésze ként a földrész zenéjének népszerűsítője is.

Címkék