Már jelentkezhetnek a fiatal zongoristák a 2013-as Creative Art Díjért kiírt versenyre

2013. április 19.

Második alkalommal hirdeti meg Vukán György és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke az 1000 Euróval járó díjat 14-30 év közötti magyar zongoristák számára.

Második alkalommal hirdeti meg Vukán György és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke az 1000 Euróval járó díjat 14-30 év közötti magyar zongoristák számára.


Vukán György 1984-ben határozta el, hogy díjat alapít „a zene eredeti egyensúlyviszonyainak helyreállítása” érdekében. A 2012-ben Kossuth-díjjal kitüntetett zongorista-zeneszerző úgy véli, hogy „főként a XX. században a zene kettészakadt zeneszerzőkre és előadókra, mely - kétségtelen előnyei ellenére -  hihetetlen mértékben vissza- és háttérbe szorította a kreatív embert, aki egy személyben szerző és előadó.” Vukán György és az általa alapított Creative Art Díj célja nem más, mint hogy felhívja a figyelmet a kreativitás szükségességére, segítse a rögtönzés megbecsültségét, és inspirálja az alkotó szellemű zongoristákat. 

 

A 2013-ban másodszorra meghirdetett versenyre  rövid szakmai önéletrajzzal és egy hangfelvétellel nevezhetnek a 14-30 év közötti magyar állampolgárságú fiatal zongoristák, műfajoktól és végzettségtől függetlenül. A jelentkezéseket 2013. június 15-ig lehet eljuttatni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére (Budapest 1091, Köztelek u. 8.) Binder Károly tanszékvezetőhöz.

 

A 2013. szeptember 22-én megrendezendő kétfordulós verseny helyszíne a Régi Zeneakadémia Kamaratermében (Budapest, 1064 Vörösmarty u. 35.) lesz. A háromtagú zsűri által a megmérettetésre érdemesre talált pályázók az elődöntőben pár perces gondolkodás után 5-10 perces darabot rögtönöznek a helyszínen húzott témára. A döntőben a három legjobb versenyző a nagyközönség előtt, nyilvános koncert keretében méri össze tudását. A döntősökre váró egyik feladat a helyszínen megadott témára való rögtönzés, a másik pedig egy szabadon választott téma kibontása lesz. A zsűri elvárása, hogy a megadott témát kibontó kerek, megformált, értékes spontán „zenemű” jöjjön létre; műfaji korlátok nélkül, magas szintű hangszeres előadásban, a régi nagyok szellemében.

 

A verseny felhívása ide kattintva olvasható el.