Második díjat nyert Prágában Könyves-Tóth Mihály

2016. május 24.

A Zeneakadémián tavaly végzett trombitaművész a május 7-15. között megrendezett 68. Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Versenyen 132 nevező közül ért el második helyezést.

Május 7-15. között rendezték meg a 68. Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Versenyt, amelyre trombita kategóriában idén a világ minden tájáról összesen 132 nevező adta be jelentkezését. A beérkezett felvételek szakmai elbírálása után 65 induló kapott meghívást az első fordulóra, amelyre többek közt Európa számos országából, Japánból, az Egyesült Államokból, Venezuelából, Brazíliából, Mexikóból és Koreából is érkeztek versenyzők.

A második körben már csak tizenkét művész mutathatta meg hangszeres tudását – köztük egyedüli magyarként Könyves-Tóth Mihály –, s végül mindössze négyen jutottak a döntőbe. A három fordulóban hét különböző darabot kellett eljátszani, klasszikus és modern műveket egyaránt. A héttagú nemzetközi zsűri (Vladimír Rejlek, Eric Aubier, Jan Broda, Frits Damrow, Jouko Harjanne, Kovács Zoltán, Philip Smith) ítélete alapján az I. helyezést Huw Morgan (Nagy-Britannia), a III. helyet Maio Martos Nieto (Spanyolország) nyerte el.

 

A döntő közvetítésében 1:02:00-tól látható Könyves-Tóth Mihály produkciója

 

A II. helyezett Könyves-Tóth Mihály a Kőbányai Zeneiskolában Bakó Roland irányításával kezdte meg trombita tanulmányait, majd a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, ahol ifj. Kovács Kálmán volt a tanára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre 2009-ben nyert felvételt és Kirsch János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának trombitaművésze növendékeként diplomázott 2015-ben. Részt vett többek közt Boldóczki Gábor, Tarkövi Gábor és Jeroen Berwaerts mesterkurzusán. A Magyar Állami Operaház zenekarában 2012 óta játszik. Szintén ebben az évben ugyancsak II. helyezést ért el az Ulmi Nemzetközi Trombitaversenyen, 2013-ban pedig megnyerte a Budapesti Országos Trombitaversenyt.

Gratulálunk!

Címkék