Mától Ligeti György nevét viseli a Zeneakadémia új épülete

2011. október 1.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új, Ligeti Györgyről

elnevezett épületének avató és névadó ünnepségéről

 

2011. október 1.

Budapest VII., Wesselényi u. 52.

 

 

A Zene Világnapján, október 1-jén átadták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új, Wesselényi utcai oktatási épületét. Az új épület a KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. sz., a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zeneoktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű Európai Uniós projekt keretében újult meg.

 

 

Az avatási ceremónián részt vett és beszédet mondott Dr. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. Köszöntő beszédet küldött Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

 


Dr. Batta András rektor beszédében kiemelte, hogy a világhírű magyar muzsikusok alma matere évszázadokként megérdemel egy-egy új épületet.

 

Régóta várnak már a XXI. század zeneakadémiájára, és arra is, hogy a híres főépület méltón újuljon meg. Az egyik álom ma valóra vált, a másik megvalósítása immár ténylegesen elkezdődött. Az Európai Unió és a Magyar Állam összefogásának köszönhetően új perspektívák nyíltak a kivételes nemzetközi presztízzsel bíró magyar zene és zeneoktatás előtt.

 

 

Az új épület mától Ligeti György nevét viseli. A névadó személy választásáról Batta András elmondta: Olyan rendkívüli személyiséget választottunk, aki a Zeneakadémiához, a magyar és a nemzetközi zenekultúrához egyaránt sok szállal kötődött, és újító szelleme alapító mesterünkhöz, Liszt Ferenchez hasonlítható. Liszt, Bartók, Kodály mellett immár Ligeti György neve is fémjelzi azt a hagyományt, ami példát és irányt adhat a jelenlegi és a jövő muzsikus generációinak.

 

 

 

 

Az ünnepség keretében emléklapokat adtak át a beruházás lebonyolításában és az épület kivitelezésében közreműködőknek, köztük Mányi István építész tervezőnek és munkatársainak, a kivitelező Hérosz Zrt., Magyar Építő Zrt. és Reneszánsz Zrt. képviselőinek.

 

Az avató- és névadó ünnepséget koncert zárta, melyen Gyöngyösi Yvett Liszt művet adott elő zongorán, Pozsár Mátétól egy, Ligeti György egyik darabja által ihletett zongora-improvizációt hallgathattak meg, majd a Zeneakadémia volt növendékeiből alakult Accord Kvartett kiváló tolmácsolásában hangzott el Ligeti I. vonósnégyese.

 

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti György épületében már folyik az oktatás, az egyetemi adminisztráció mellett a kiemelkedő műszaki színvonalon, speciális akusztikai követelményeknek megfelelően megvalósult épületben helyet kapott 28, éjjel-nappal használható gyakorlóterem, hangszeres oktatótermek, előadótermek és egy, a legkorszerűbb technikával felszerelt stúdió is.

 

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című projektje az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

További információk az épületről Lakatos Gergely főmérnöktől az euprojekt [at] zeneakademia [dot] hu e-mail címen, vagy a 462-7000 telefonszámon kérhetők.

 

Médiamegjelenések:

http://www.keh.hu/index.php?submenu=articles&cat=5&id=1152&details=1

http://kultura.hu/main.php?folderID=910&ctag=articlelist&iid=1&articleID=318045

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=56097

http://www.mno.hu/portal/813474