Medveczky Ádám karmester kapta az első Balassa Sándor Díjat

2023. július 3.

Az elismerést, amelynek alapítója a néhai zeneszerzőnek, az egyetem egykori tanárának özvegye, Balassa Mariann, idén adták át először, a 2022/2023-as tanévzáró ünnepségen.

A Zeneakadémia Alapítvány kuratóriuma első alkalommal ítélte oda a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2021-ben elhunyt tanáráról elnevezett kitüntetést. A Balassa Sándor Díj bronz plakettjét Madarassy István Kossuth-díjas érem- és szobrászművész készítette, és oklevél, valamint egymillió forint pénzösszeg is jár hozzá.

 

Balról jobbra: Medveczky Ádám, Dr. Kutnyánszky Csaba, Dr. Vigh Andrea és Balassa Mariann
(fotó: Zeneakadémia/Posztós János)

 

A tanévzáró ünnepségen Balassa Mariann elmondta: férje figyelemmel kísérte a fiatal tehetségek és művészek tevékenységét, mindig segítette őket, ezért is hozta létre 1996-ban a Zeneakadémia Alapítványt, amely az eltelt évtizedekben számos programmal támogatta a diákokat, például ösztöndíjakkal és külföldi turnék szervezésével. Ezért, az Ő emlékére alapította a róla elnevezett kitüntetést. Első alkalommal egy olyan muzsikust ismertek el vele, aki Balassa Sándor számos zenekari művének és utolsó, Földindulás című operájának koncertszerű bemutatóját vezényelte.

A méltatás szerint Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Zeneakadémia oktatója világszerte elismert előadóművészi és tanári munkásságáért, valamint a klasszikus zenekultúra legmagasabb szintű szolgálatáért érdemelte ki az elismerést. Több évtizedes karmesteri és tanári tevékenységét egy alkalommal így jellemezte Balassa Sándor: „A magyar kultúra, a magyar zene elkötelezett híve és képviselője. Személyét hazánkban rendkívüli tisztelet és szeretet övezi. Szeretik őt a muzsikusok, az énekesek, szereti a közönség s szeretik a zeneszerzők, akiknek a műveit műsorra tűzi”.