Megható kisjátékfilm készült a Zeneakadémia tanáráról

2022. március 11.

Szóló címmel született kisjátékfilm Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész betegséggel folytatott drámai küzdelméről, Simon Kornél, Tóth Ildikó és Hirtling István szereplésével, Somossy Barbara rendezésében.

Az alkotás mindenekelőtt Szokolay Balázs munkássága és emberi nagysága előtt tiszteleg, a rivaldafényen túl felidézve a nehéz sorssal való küzdelmét, élni akarását és művészi halhatatlanságát. A kiemelkedő tehetségű és érzékenységű zongoraművész néhány éve drámai küzdelmet folytat az ALS elnevezésű idegrendszeri betegséggel, amely Stephen Hawking, a neves fizikus miatt vált széles körben ismertté. Aki ebben a szenved, mentálisan teljesen ép, tehát tudatában van a betegsége lefolyásának, de saját teste börtönébe kerül.

Somossy Barbara, a közmédia műsorvezetője a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves filmrendező mesterszakos hallgatója Koltai Lajos, a Nemzet Művésze osztályában. Első vizsgafilmjének célja az volt, hogy bemutassa azt az utat, amit a zongoraművész bejárt, egészen a sorsával történő megbékélésig. A Zsoldos Béla közreműködésével született forgatókönyv és a rendezői koncepció megalkotásakor életigenlő, erőt adó történet létrehozásának szándéka állt a fókuszban. A fikciós elemekkel átszőtt kisjátékfilm főszerepében Simon Kornél látható, a menedzsert Tóth Ildikó alakítja, míg a kezelőorvost Hirtling István. Az operatőr Kapitány Frigyes volt. Simon Kornél a felkészülés idején órákat töltött a rendezővel egy idegkutató agysebész professzor társaságában, hogy megértse, milyen testi-lelki tünetei vannak az ALS betegségnek.

Az alkotók a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és az MTVA-val együttműködésben egy jótékonysági estet is szerveztek a művész megsegítésére március 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyen bemutatták a kisjátékfilmet, és Szokolay Balázs átvehette a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Az est fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy számos művész küzd olyan betegséggel, amely lehetetlenné teszi művészi tevékenységük folytatását.

A film előzetese IDE KATTINTVA tekinthető meg. Arról, hogy hol és mikor válik megtekinthetővé, az alkotók egyelőre nem adtak további információt.