Meghirdették a 2014-es Fischer Annie-, Lakatos Ablakos Dezső- és Kodály Zoltán-ösztöndíjat

2014. február 14.

A más juttatásban nem részesülő diplomás pályakezdő klasszikus és jazz előadóművészeknek, illetve zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére kiírt ösztöndíjakra 2014. március 5-ig lehet pályázni.

A más juttatásban nem részesülő diplomás pályakezdő klasszikus és jazz előadóművészeknek, illetve zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére kiírt ösztöndíjakra 2014. március 5-ig lehet pályázni.

 

A száz évvel ezelőtt, 1904-ben született, háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról elnevezett ösztöndíj kiemelkedően tehetséges hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget. A Fischer Annie-ösztöndíjra 2014-ben azok az 1984. január 01. után született fiatalok pályázhatnak az ösztöndíjra, akik még nem töltötték ki a 3 ösztöndíjas intervallumot. Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (DLA-ösztöndíj, NKA támogatása, stb.) vagy egyéb támogatásban részesül. Az ösztöndíjasonként havi bruttó 100.000 forinttal járó ösztöndíjban 2014-ben is 9 fő részesülhet. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., mint szakmai lebonyolító által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. A pályázati felhívás és a pályázati doktumentumok ide kattintva érhetők el.

 

A fiatal jazz előadóművészek részére kiírt Lakatos Ablakos Dezső- ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen szólista pályájukra való felkészülésükhöz. Idén azok az 1979. január 1. után született fiatal jazz előadóművészek pályázhatnak, akik még nem töltötték ki a 3 ösztöndíjas intervallumot. Nem nyújthat be pályázatot továbbá felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (DLA-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatása, stb.) vagy egyéb támogatásban részesül. 2014-ben 3 fő részesülhet az ösztöndíjasonként havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban. A pályázati felhívás és a pályázati doktumentumok ide kattintva érhetők el.

 

A zeneszerzőként, zenetudósként, zeneoktatóként és népzenekutatóként egyaránt kiváló Kodály Zoltán nevét viselő, zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére létrehozott ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. 2014-ben az 1979. január 1. után született fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok pályázhatnak, illetve azok az 1977. január 1. után született korábbi ösztöndíjasok, akik még nem töltötték ki a 3 ösztöndíjas intervallumot. Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (PhD-ösztöndíj, NKA alkotói támogatása és más ösztöndíj jellegű támogatási formái is ide tartoznak) vagy egyéb alkotói támogatásban vagy ösztöndíjban részesül. 2014-ben 6 fő részesülhet ösztöndíjasonként a havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban. A támogatott időszak végén a zeneszerzők műveiből nyilvános hangversenyt rendez a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. A pályázati felhívás és a pályázati doktumentumok ide kattintva érhetők el.

 

Mindhárom ösztöndíj esetében a jelentkezési határidő 2014. március 5.