Megjelent a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny felhívása

2013. június 13.

A Ligeti György születésének 90. évfordulója előtt tisztelgő verseny zsűrijében helyet kapott Batta András, a Zeneakadémia rektora, és egyetemünk több zeneszerző-tanára.

A Ligeti György születésének 90. évfordulója előtt tisztelgő verseny zsűrijében helyet kapott Batta András, a Zeneakadémia rektora, és egyetemünk több zeneszerző-tanára.


A Budapest Music Center és a Művészetek Palotája által meghirdetett, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával rendezendő zeneszerzőversenyre a pályaművek benyújtási határideje 2013. augusztus 21.

A harmadik alkalommal kiírt verseny szervezői idén Ligeti György emléke előtt tisztelegnek a művész születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából. A pályázóktól ezért a kamarazenei, illetve a nagyzenekari kategóriában is olyan műveket várnak, amelyek témáját Ligeti György művészete vagy személyisége ihlette. A verseny céljai között szerepel az új magyar zeneművek ösztönzése mellett az is, hogy gyümölcsöző együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között.

 

Mint emlékezhetünk, a verseny előző, 2011-es kiírására benyújtott több mint 30 pályázó között a Zeneakadémiához kötődő zeneszerzők kiemelkedő sikerrel szerepeltek: nagyzenekari kategóriában Horváth Balázs győzedelmeskedett, a harmadik helyezést pedig Solti Árpád hallgatónk kapta, aki azóta már doktori tanulmányokat folytat egyetemünkön, és legújabb, La Violetta című operáját a június 30-án esedékes operavizsga keretében mutatják be az operaszakos hallgatók. Kamarazenei kategóriában Tornyai Péter pályaművét ítélte legjobbnak a zsűri, Horváth Balázs pedig második díjat kapott ebben a kategóriában.

 

A pályázatokat ezúttal is két fordulóban bírálják a zsűri tagjai. Az elődöntőben kamaraegyüttes kategóriában Gémesi Géza zeneszerző, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző, a nagyzenekari kategóriában Kovács László karmester, Tihanyi László, valamint Vidovszky László zeneszerző ítélkeznek, a döntő zsűrijében Eötvös Péter és Jeney Zoltán zeneszerző, Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Sári József zeneszerző, valamint Vajda Gergely karmester kapott helyet. (A versenyszabályzat szerint amennyiben a zsűritagok saját növendékeik pályázatát bírálják, jelzik az összeférhetetlenséget.) Az UMFZ 2013 összdíjazása 3.375.000 Forint, és 2013. szeptemer 25-26-án nyilvános hangverseny keretében mutatják be a legjobb négy-négy művet.

 

A pályaművekkel szemben támasztott pontos elvárásokat, a jelentkezés módjával kapcsolatos információkat, és a verseny részletes kiírását erre a linkre kattintva lehet tanulmányozni.