Megjelent Watzatka Ágnes: Budapesti séták Liszt Ferenccel című könyve

2011. február 3.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójának alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Helikon Kiadó  több különleges kiadvánnyal szeretne tisztelegni az Egyetem alapítója előtt. .

 

A sorozat első darabja egy hiánypótló, színes kultúrtörténeti könyv, melynek szerzője a Liszt Múzeum munkatársa, elismert Liszt-kutató.

 

Watzatka Ágnes: Budapesti séták Liszt Ferenccel (magyar nyelven)

Ágnes Watzatka: Following Franz Liszt’s Footsteps in Budapest (angol nyelven)

 

1823 májusában látogatott el először az akkor csodagyerek Liszt Ferenc a magyar fővárosba. Ezt az utat huszonöt rövidebb-hosszabb tartózkodás követte halálának évéig, 1886-ig.

Vajon mit látott a fejlődő Pest-Budából, mint a világvárossá váló Budapestből a kétszáz éve született zeneszerző, zongoravirtuóz?

Hol lakott, hol lépett fel, kinél vendégeskedett, milyen megbeszéléseket folytatott, hogyan kapcsolódott be az ország szellemi életébe, kik voltak magyar barátai, kik a tanítványai? Milyen műveket komponált?

Útikönyvünk városnéző sétákra invitál, bejárjuk a régi belváros magját, a Lipótvárost, Budavárt, a Krisztina- és a Vizivárost, a régi József- és Ferencvárost, a Terézváros központi részét, és kipillantunk a Margit-szigetre. Miközben a GPS-kódokkal is ellátott útvonalakat követjük, nemcsak a „hírhedett zenész”, hanem a XIX. századi magyar főváros élete is feltárul előttünk.

A 240 oldalas útikalauzt közel háromszáz fotó, térképek, tárgy-és névmutató egészíti ki.A kötet képszerkesztője Török Miklós is a Liszt Múzeum munkatársa.

 

A könyvet február 4-én hangulatos sajtótájékoztatón mutatta be Watzatka Ágnes zenetörténész, a könyv szerzője, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársa, valamint Dr. Batta András (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora), Dr. Szabó Vilmos (a Zeneakadémia Baráti Kör elnöke), Szabadhegÿ Péter (a Helikon Kiadó igazgatója), Eckhardt Mária (a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója, a kötet szaklektora), Török Miklós (a könyv képszerkesztője, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársa).

Liszt szellemiségét két csodálatos zongoradarabján keresztül Szelcsányi Ágnes és Szabó Ferenc János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói idézték meg.

 

A könyv kapható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a Helikon Kiadónál a www.helikon.hu honlapon keresztül.

 

A könyv részletes ismertetése itt található, részleteket itt olvashat.