Megkezdődött az új tanév a Zeneakadémián

2012. szeptember 6.

Szeptember 3-án délelőtt az ünnepélyes tanévnyitóval megkezdődött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2012/13-as tanéve, amely az utolsó a „vándorévek” közül. Az idei tanévnyitó ünnepség helyszínéül – a Liszt Ferenc téri zenepalota jövő évig tartó felújítása miatt – az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (ismert nevén az „E10”) szolgált.

Batta András rektor magyar és angol nyelvű köszöntő beszédében kiemelte, hogy az építkező időszak, a megújulás mindig nagyon izgalmas és fontos annak a kulturális intézménynek a történetében, amely a 137. tanévében is méltó kíván maradni világhírű alapítója, Liszt Ferenc által megálmodott közép-európai vezető szerephez – a zenei felsőoktatásban és koncertközpontként egyaránt világszínvonalon.

 

Rektor úr hangsúlyozta, hogy a kezdődő tanév számos újdonsággal indul: többek között a támogatói területen dolgozók csapatának megerősítése is aláhúzza azt a törekvést, hogy az Egyetem a zenepalota 2013 őszén esedékes megnyitására a lehető legjobban készülhessen fel.

 

A beszédet öt-öt hallgató köszöntése követte, akik a Köztársasági Ösztöndíjat, valamint a dél-koreai Keimyung University alapítványának ösztöndíját nyerték el. Folytatásként Szabó Alíz első évfolyamos, mesterképzésben résztvevő hallgató adta elő Bartók I. rapszódia c. művét (tanára: Perényi Eszter, zongorán kísérte: Szenthelyi Judit).

A gólyák eskütétele után Batta András rektor hivatalosan megnyitotta a tanévet, és az ünnepség a rektori zárszóval fejeződött be.

 

A tanévnyitó rendezvényt a Himnusz és a Szózat hangjai foglalták keretbe, amelyeknek zenéjét Lantos István tanár úr zongorán szólaltatta meg – a megtelt színházterem hallgatókból és dolgozókból „verbuválódott” alkalmi, mégis gyönyörűen zengő énekkórusával karöltve.

 

Batta András rektor tanévnyitó beszéde