Megnyílt a Zeneakadémia és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közös kiállítása

2016. március 11.

Március 9-én ünnepélyes keretek között mutatták be a Zeneakadémia és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. „Képzőművészek Liszt életében” című időszaki tárlatát a Herendi Porcelánmúzeumban.

A Zeneakadémia és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közötti hosszabb távú együttműködés első állomásaként megvalósult tárlat művészettörténeti korszakok szerint időrendben előrehaladva (gótika, reneszánsz, barokk, Liszt kortársai) mutatja be Liszt és a számára fontos képzőművészek közötti kapcsolatot, hatásokat.

 

Képzőművészek Liszt életében - Kiállításmegnyitó (Fotó: Zeneakadémia / Kostyál Orsolya)

 

Liszt képzőművészeti ihletésű kompozíciói mellett a Peternák Anna kurátor által összeállított kiállítás hangsúlyt fektet a zeneszerző kiállításélményeire, a leveleiben és írásaiban előforduló képleírásokra, valamint a képzőművész kortársaihoz fűződő személyes kapcsolataira is.

 „A Képzőművészek Liszt életében című kiállítás a Liszt Múzeum 2014-es időszaki kiállításának újbóli megfogalmazása - mondta el megnyitó beszédében Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója - A jelen kiállítás egy izgalmas kalandra hívja a látogatókat: Liszt szemével és érzékenységével közelíthetjük meg a különböző művészettörténeti korszakokat, ahogyan ő látta, és ahogyan őrá hatott a középkortól kezdve saját kortársaiig.” – tette hozzá.

 

Képzőművészek Liszt életében - Kiállításmegnyitó ( Fotó: Zeneakadémia  / Kostyál Orsolya) 

 

A tárlatot Stróbl Alajos szobrászművész korábban magántulajdonban lévő alkotásai, Herendi porcelánok, valamint a Nemzeti Múzeum jóvoltából két Liszt-relikvia is kiegészíti.

A kiállítás fővédnöke Herczegh Anita Asszony, a köztársasági elnök felesége, a kiállítást dr. Vigh Andrea a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektora, dr. Domokos Zsuzsanna a Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója és dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója nyitották meg. A tárlat április 30-ig tekinthető meg a Herendi Porcelánmúzeumban.