Megnyílt a Zeneakadémia százötvenedik tanéve

2024. szeptember 2.

Ünnepélyesen elkezdődött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2024/2025-ös, jubileumi tanéve az elsős növendékek és az egyetem vezetősége jelenlétében.

„Az idei tanév különleges valamennyiünk számára, hiszen ma a Zeneakadémia 150. tanévét kezdjük meg. Míg 1875-ben a Hal téri épületben az első tanévet 38 hallgató kezdhette meg, jelenleg közel 900-an mondhatják magukat zeneakadémistának” – mondta köszöntőjében Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes. Az idei felvételik eredményeképp 235 elsőéves lép be az intézmény kapuján, és mint hangsúlyozta, a túljelentkezés jelentős volt: a legnépszerűbb szakok a korábbi évek tendenciáinak megfelelően a klasszikus ének, a hegedű, a klasszikus zongora, és a zeneszerzés. Visszatekintve az elmúlt tanévre kiemelte, hogy sok hallgató kimagasló eredményeket ért el nemzetközi versenyeken, valamint hogy a Zeneakadémia hatalmasat ugrott előre a világranglistán. Ugyanis a tavalyi 51–100. csoportos helyezése után idén 22. lett a QS szakterületi rangsorán, ezzel pedig kiemelkedik a hazai egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén. „Hatalmas siker ez mindannyiunk számára, hiszen a színház-, tánc-, film-, és zeneművészeti közös rangsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem többek közt Oxford, Cambridge, Harvard, az Oslói Királyi Zeneakadémia és a Lyoni Konzervatórium társaságában található, és maga mögé utasított olyan rangos intézményeket, mint a lipcsei és a berlini zenei egyetemek, a londoni King’s College, a salzburgi Mozarteum, valamint más kelet-közép-európai zeneakadémiák” – tette hozzá Dr. Kutnyánszky Csaba.

Fotó: Posztós János / Zeneakadémia
 


Bejelentette, hogy a Zeneakadémia 150 éves fennállását ünneplő jubileumi eseménysorozat egyik első aktusa a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet felújított épületének néhány hét múlva esedékes átadása lesz. Az egyetem Kodály Intézetének korszerűsítése és bővítése a Modern Városok Program részeként valósult meg hazai és európai uniós forrásból, első ütemében egyebek mellett a műemlékvédelem alatt álló kolostorépület teljes korszerűsítése, az oktatási és kutatási funkciók bővítése és fejlesztése történt meg.

„Az Önök előtt járó generációk, ahogy mi magunk is, átélhették azt az izgalmas pillanatot, amikor először léphettek be a Zeneakadémia Nagytermébe, a zene szentélyébe, és megilletődötten tekintettek körül. Ezen a színpadon játszott Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Pablo Casals, Szvjatoszlav Richter; itt vezényelt Ferencsik János, Arturo Toscanini vagy Leonard Bernstein, itt vált világhírű zongoraművésszé Fischer Annie és Kocsis Zoltán, és itt született megannyi, a közönség szívéig hatoló katartikus koncertélmény. Az épület tervezői és építői is igazi szentélyt álmodtak ide” – hívta fel a figyelmet az intézmény jelentőségére a rektorhelyettes.

Fotó: Posztós János / Zeneakadémia
 


Idézte Dohnányi Ernőt, aki szerint „a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson, a lélek pedig csak széppel, fennkölttel és nemessel foglalkozzék”. Ehhez kapcsolódóan, útravalóként azt tanácsolta az elsőéveseknek, hogy ne engedjenek a kísértésnek, tanulmányaik során nem a látványos, most divatos, a hangszerjátékot kísérő olykor teátrális gesztusok elsajátítása a feladat. „Az értő közönség figyelmét és elismerését az alapos felkészültség, a szerző szándékaihoz leginkább közelálló, hiteles hangzás és előadásmód révén lehet elnyerni” – tette hozzá.

Végezetül úgy fogalmazott: az új hallgatók sikeres felvételijükkel is igazolták, hogy e tehetség birtokában vannak, és hogy azok közé tartoznak, akik elindultak a mesterré válás útján. „A sikerhez a tehetségen túl szorgalom, kitartó munka és a tökéletességre való törekvés vezet, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy az egyetemi évek sok szívmelengető és emlékezetes zenei élményt is magukkal hoznak majd“ – mutatott rá.

A rektori beszéd után a tanév kiemelkedő teljesítményeiért járó díjakat adták át.

A Petneházy Alapítvány ösztöndíját Teremi Dáriusz (MA karmester) vehette át Petneházy Dávidtól, a szervezet elnökétől.

Fotó: Posztós János / Zeneakadémia
 


A Héthy Apor-díjat Berec Laura (aki 2023 novemberében megnyerte az országos Hubay hegedűversenyt, korosztályának kiemelkedő növendéke), valamint Vavrinecz András (a 2024 áprilisában a Zeneakadémián megrendezett Hubay-díj győztese, emellett a hegedűvizsgákon mindvégig kiváló teljesítményt nyújtó hallgató) kapta.

Az ünnepségen kihirdették a 2024/2025-ös tanév Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra felterjesztett hallgatóinak névsorát is: Baczkó Vince Barnabás (BA II. trombita), Bódás Zsuzsanna (MA I. jazz-zeneszerzés), Dénes András Szilveszter (MA I. harsona), Orsovai Hedvig (BA II. zongora) és Popovics Emese (OT II. népi citera-népi ének).

Az évnyitón a hagyományhoz híven esküt tettek az elsőévesek, majd Dr. Kutnyánszky Csaba megköszönte Németh Zoltán leköszönő HÖK-elnök munkáját, hangsúlyozva, hogy sokat tett a testület autonómiájának megőrzéséért, a hallgatók érdekeinek képviseletéért, majd hivatalosan is megnyitotta a Zeneakadémia 2024/2025-ös tanévét.

Az ünnepségen Szabó Balázs orgonaművész, az egyetem oktatója játszotta a Himnuszt és a Szózatot, Zsupos József BA III. évfolyamos hallgató pedig Kovács Béla Hommage à Richard Strauss című művét adta elő klarinéton.

Fotó: Posztós János / Zeneakadémia