Milánóban mutatkoztak be doktoranduszaink

2013. április 4.

A milánói Centro Musica Contemporaneában megrendezett FESTIVAL 5 GIORNATE keretében adott koncertet Monostori Gábor zongora és Pálfi Csaba klarinét szakos hallgatónk.

A milánói Centro Musica Contemporaneában megrendezett FESTIVAL 5 GIORNATE keretében adott koncertet Monostori Gábor zongora és Pálfi Csaba klarinét szakos hallgatónk.

 

Monostori Gábor és Pálfi Csaba Milánóban

 

A március 18-22 között immár harmadik alkalommal megrendezett FESTIVAL 5 GIORNATE kortárs zenei fesztivál a száz éve született milánói zeneszerző, Bruno Bettinelli kompozíciói köré szerveződött. Az eseménysorozat főszervezője, a milánói Centro Musica Contemporanea (Kortárs Zenei Központ) a milánói magyar konzulátus közvetítésével, a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretein belül kérte fel a Liszt Akadémiát a fesztiválon való részvételre. Intézményünket doktori iskolánk két hallgatója: Monostori Gábor (zongora) és Pálfi Csaba (klarinét) képviselték. Március 19-i, a milánói főkonzul jelenlétében adott koncertjük műsorán Orbán György, Kurtág György, Sári József, Sáry László, Takács Jenő és Vajda Gergely, valamint két zeneszerzés szakos hallgatónk, Bella Máté (DLA II. évf., tanára: Fekete Gyula) és Sándor László (MA. I. évf., tanára: Jeney Zoltán) művei szerepeltek.

 

Az alábbiakban hallgatóink tapasztalatait idézzük: "A fesztivál három napja mindkettőnk számára izgalmas betekintést nyújtott a milánói zenei élet jelenébe és múltjába. Érkezésünk napján részt vettünk az idei fesztivál fókuszába állított zeneszerző, Bruno Bettinelli egykori tanítványai körében megtartott emlékestjén, melyen olyan neves művészek vettek részt, mint Bruno Canino, Marcello Abbado vagy Aldo Ceccato. S hogy e közegbe ágyazva milyen kapcsolódási pontokat találhatunk saját műsorunkkal, és milyen képet kap koncertünk által hazánk kortárs zenéjéről az olasz közönség? Sáry László Variazioni és Takács Jenő Essays in Sound című műve (mindkettő 1963-ból) meglepően rímelt Bettinelli és kortársai avantgárd kísérleteire –  nem véletlen, hogy talán e két műre reagált legérzékenyebben a hallgatóság. De kiemelkedő lelkesedéssel fogadták a két fiatal zeneszerző, Bella Máté Inszomnia és Sándor László Variációk zongorára című műveit is."

 

Monostori Gábor és Pálfi Csaba Milánóban

 

Reméljük, hogy Gábor és Csaba milánói bemutatkozása csak a kezdet, és a jövőben további koncertek valósulhatnak meg a milánói Kortárs Zenei Központ és a Liszt Akadémia közötti együttműködésnek köszönhetően.