„Mindenkit tanítottam, aki tanulni akart tőlem”

2018. május 28.

Díszhangversenyt rendezett a Zeneakadémia az idén 90.születésnapját ünneplő Párkai István professor emeritus tiszteletére.

Aki ma Magyarországon kórust vezet, közvetve vagy közvetlenül, de mind Párkai-tanítvány – nem csoda, hogy zsúfolásig telt a Zeneakadémia Nagyterme a díszhangversenyen, amelyen Párkai István tanár urat köszöntötték 90. születésnapján. Az ünnepi esten olyan neves magyar kórusok léptek fel, amelyek vezetői szintén a legendás oktató egykori növendékei. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes, a Karmester és Karvezető Tanszék vezetője a tanár úrral beszélgetve idézte fel a több mint 60 éves oktatói és karnagyi életpálya állomásait, de csak miután Párkai István - karnagyi mozdulattal és ellentmondást nem tűrően - leintette a dübörgő tapsot.

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
 

„Sokan gratuláltak nekem most, de a legmeghatóbb az volt, amikor olyan valaki hívott fel, aki nálam is idősebb” – nevettette meg a közönséget Párkai tanár úr, felidézve a komlói Kodály iskola legendás karvezetőjével, Tóth Ferenccel lezajlott beszélgetést. Számos pályatárs köszöntötte a tanár urat videoüzenetben: Mindszenty Zsuzsanna a KÓTA, és Móczár Gábor, az Europa Cantat elnöke, Kollár Éva karnagy, aki 1997-ben követte őt a tanszékvezetői székben, Tóth Péter, az MMA Zenei Tagozatának vezetője, Orbán György és Kocsár Miklós zeneszerzők, akik mind hálájukat fejezték ki, hiszen számos kórusművüket mutatta be az általa 1963-ban alapított Liszt Ferenc Kamarakórussal.  

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
 

A Zeneakadémia ajándékát, az idén először átadott Liszt-gyűrűt, Molnár Pál ötvösművész alkotását Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora nyújtotta át Párkai Istvánnak. 

 

Mester Ágnes

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
 
Párkai István 10 évesen, 1938-ban nyert felvételt a Zeneakadémiára. Előbb a zongora, majd a karmesterképző szakot végezte el. 1953-ban kezdett tanítani, a kórusvezénylésről írt munkája a karvezető-oktatás alaptankönyve ma is. 1981 és 1994 között a középiskolai énektanár és karvezetőképző szak tanszékvezető egyetemi tanára volt. A legnagyobb hazai és nemzetközi kórusversenyek zsűritagja, karvezetői kurzusok vezetője. Számos karvezető tanítványa dolgozik szerte az országban. A Liszt Ferenc Kamarakórusnak 30 éven át vezető karnagya volt. A kórus számos nemzetközi versenyt nyert, és rendszeresen műsorra tűzte kortárs zeneszerzők darabjait, illetve új művek írására biztatta a magyar zeneszerzőket, lendületet adva a kórusirodalom fejlődésének, gazdagodásának. Párkai István Kossuth- és Liszt-díjas, Bartók-Pásztory díjas érdemes művész, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjének kitüntetettje 2017 végéig tanított a Zeneakadémián. 
 
Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István