Mindent a dalról – előadás fogyatékkal élő gyerekeknek

2012. április 17.

 

 

 

Gombóc Artúrtól tudjuk, hogy csokoládéból nagyon sokféle létezik. Van kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, édes csokoládé, keserű csokoládé, mogyorós csokoládé, likőrös csokoládé, és még ki tudja, hány fajta. A dal műfaja hasonló a csokoládéhoz. Van régi, van új, van komoly, van könnyed, van édes, van keserű, van rövid, van hosszú és így tovább, szinte a végtelenségig. Egyetlen koncert aligha adhat teljes képet e rendkívül gazdag műfajról. De felidézheti történetének legfontosabb fejezeteit: a lantkíséretes barokk daltól a klasszikus és romantikus repertoáron át egészen a kuplékig és jazz-dalokig, nem feledkezve meg természetesen a népi hagyományról sem. A különféle korok, stílusok, előadásmódok és világrészek forgatagában nyilvánvalóvá lesz, hogy az élet egyik legfontosabb és legemberibb műfajáról van szó, amely végigkíséri életünk szinte minden pillanatát.

 

A zene határtalan közvetítő közeg, finom szövet az emberek között. A zene nyelvén kapcsolódhatunk egészséges és fogyatékkal élő embertársainkhoz, a zene kivezet minket a meg nem értés odújából a napfényre, és mosolyt csal a gyermekek arcára. Ezzel a küldetéssel állt össze ismét a jól ismert MÜPA-s formáció, hogy április 13-án, pénteken, a Régi Zeneakadémián közel 100 fogyatékkal élő gyermeknek énekeljenek, akik nagy izgalommal várták a koncertet és hatalmas szeretettel fogadták be a zenei élményt. Fazekas Gergely magával ragadó műsorvezetésén keresztül ismerkedhettek  a dal változatos műfajával, a fellépő művészek ihletett előadásában mutatkoztak be a műfajok: Darázs Renáta Kiss Péter zongorakíséretével a klasszikus dalokat, Guessous Majda Mária a tradicionális magyar, marokkói és török dallamokat, gyerekdalokat, Karosi Júlia és kísérője, Balázs Tamás a jazzdal műfaját hozta közel a közönséghez. Köszönjük ezt a felemelő és megható élményt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebben a tanévben ez a koncert már a harmadik volt azok sorában, ahol fogyatékkal élőknek adtak koncertet hallgatóink, s ismét bebizonyosodott: érdemes azon dolgozunk, hogy ezek az egyszeri alkalmak rendszeres eseményekké, az akadémiai koncertélet szerves részévé váljanak.

 

 

A koncert az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. számon, „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című program esélyegyenlőségi alprogramja keretében jött létre.