Moszkvában mutatkozott be a Zeneakadémia fagott tanszaka

2013. május 15.

Lakatos György április közepén járt az orosz fővárosban a Csajkovszkij Konzervatórium vendégeként.

Lakatos György egyetemi docens, a Fafúvós Tanszéki Csoport és a klasszikus fagott szakirány vezetője április közepén járt tanítványával, Beleznai Annával az orosz fővárosban a Csajkovszkij Konzervatórium vendégeként.

 

Látogatásuk a Zeneakadémia és a patinás orosz intézmény közötti megállapodásnak köszönhetően valósult meg, melynek keretében egy évvel ezelőtt Valerij Popov fagottművész-professzor járt egyetemünkön. Lakatos György a moszkvai zeneakadémián mesterkurzust és bemutató órákat tartott, valamint koncertet adott, ízelítőt adva Corellitől Ravelen át Kurtág Györgyig, Sáry Lászlóig és Faragó Béla műveiig terjedő repertoárjából.

 

Lakatos György Moszkvában

 

Lakatos tanár úr a rá jellemző páratlan stílusban dokumentálta is a moszkvai útat. A Facebookon közzétett beszámolóból idézzük az alábbi részlet, és a fenti fotót: „Professzori szállás, este 10 óra. Bejárat fapallón, körötte sár és mocsár, néhány komolyabb  szemétdomb, egy 67-es lerobbant Volga, három thrillerbe illő gethes macska. A látványkonyha felszerelése egy mikró, sütöm benne a tükörtojást (szabadalom), és ott hátul, vagy elöl, mindenesetre hallom, hogy valaki gyakorol... Rachmaninovot...  Cisz-mollt.”