Múzeumpedagógiai programok a Liszt Múzeumban

2010. október 13.

 

Liszt műveiről szóló előadások és zenés tárlatvezetések középiskolások számára a Liszt Múzeumban

 

 

Idén ősztől egy új múzeumpedagógiai sorozatot indítunk a fiatalok (10-18 év közötti tanulók) számára, a 2011-es jubileumi Liszt-év előkészítő eseményeinek részeként.

 

Neves zenetörténészek, egyetemi-, szakközépiskolai tanárok tartják az egyórás előadásokat a kamarateremben, melyeket a múzeumban zenés tárlatvezetés követ. Ennek során Liszt eredeti hangszereit is megszólaltatja egy zeneakadémiai hallgató.

 

A tárlatvezetések (a múzeum gyakorlott munkatársainak közreműködésével) mindig azokra a korszakokra és műfajokra helyezik a hangsúlyt az állandó kiállítás Liszt-emlékei közül, amelyek a legszorosabban kapcsolódnak az elhangzott előadáshoz; az időszakos kiállítás rövid bemutatása pedig az aktuális Erkel-évfordulóra hívja fel a diákok figyelmét.

 

Az előadások tematikája vagy egy műfajt, vagy egy korszakot, vagy egy konkrét művet mutat be, azzal a céllal, hogy Liszt zenéjét közelebb hozza a fiatalokhoz.

 

Mivel az a terv is felmerült az országos rendezvények között a Liszt-évvel kapcsolatban, hogy 2011-ben a tanulóknak országos Liszt műveltségi vetélkedőt rendezzenek, ez a múzeumpedagógiai sorozat egyben ehhez a versenyhez is szolgálhatna előkészítésül.

 

A sorozat előadásai:

 

 

2010. november 12. 16.30.  

Dr. Kovács Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának előadása: Liszt stílusai

 

2010. november 26. 16.30.

Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának előadása: Liszt szimfonikus költeményei

 

2010. december 3. 16.30.

Halász Péter, az MTA Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa, tudományos igazgatóhelyettes előadása: Liszt: Zarándokévek ciklus I. év

 

2010. december 10. 16.30.

Földes Imre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának előadása: Liszt: Bölcsőtől a sírig szimfonikus költeménye

 

2010. december 17. 16.30.

Könyves Klaudia, a Bartók Béla Gimnázium és Zenei Szakközépiskola tanárának előadása: Liszt: Haláltánc    

 

 

Az előadások helyszíne: Liszt Ferenc Kamaraterem, Régi Zeneakadémia I. emelet (Budapest, VI. Vörösmarty utca 35.)

 

Az előadásokon és a múzeumi tárlatvezetéseken való részvétel ingyenes. Az előadások ½ 5-től ½ 6-ig tartanak, utána kezdődnek a múzeumi vezetések, ezek időtartama várhatóan egy – másfél óra.