Múzsa-díjjal tüntették ki Szabó Balázst

2016. január 27.

December 22-én a Magyar Kultúra Napján vehette át az elismerést Szabó Balázs orgonaművész, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének óraadó tanára.

A Múzsa Díjat minden évben olyan miskolci vagy megyei művészek, művészeti csoportok vehetik át a Múzsa Díj Alapítvány jóvoltából, akik munkájukkal hozzájárulnak Miskolc kulturális életének fejlődéséhez, valamint a város hazai és külhoni hírnevének növeléséhez, rangjának emeléséhez.

Szabó Balázs 15 éves korában kezdett el zenélni. Tanulmányait a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnáziumban végezte, ezzel párhuzamosan három évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, szakmai tagozaton, Andrássyné Mátyus Gabriellánál, majd tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2008-ban kiváló minősítéssel, orgonaművész-tanári diplomát szerzett. Ezt követően Würzburgban, Trossingenben és Rómában tanult tovább, prof. Dr. h. c. Christoph Bossert irányításával 2010-ben szerezte meg a Meister der Orgel címet. A mesterosztállyal párhuzamosan a Vatikán védnöksége alatt álló „OrganExpert” nemzetközi orgonaszakértői képzést is kiváló minősítéssel végezte el.

2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2013 óta pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában is tanít. Történelmi orgonák szakértője, orgonaművészként Európa-szerte hangversenyezik, emellett virtuóz játékosa egy manapság ritka billentyűs hangszernek, a Mustel-féle mesterharmóniumnak.