Muzsikus és képzőművész hallgatók együttműködése kezdődik

2023. november 15.

A Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös programjai között nyilvános összművészeti események, illetve a hallgatóknak szervezett workshopok szerepelnek.

Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője a közelmúltban rektori megbízottként tárgyalt az együttműködés ügyében Erőss Istvánnal, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorával, valamint Orosz Csaba oktatási rektorhelyettessel és Uszkay Tekla kiállítási referenssel.

A felvetett javaslatok nyomán első körben az alábbi projektek körvonalazódnak jelen tanévtől.

Jelszó címmel félévente egy közös koncertből álló sorozat indul, december 4-én, a Solti teremben tartják az első eseményt, témával. A kiválasztott „jelszó” első alkalommal a Fény, és a jelszavak alapján összeállított koncertműsorokban mindig szerepelnek új művek is. A képzőművészek pedig a tematikus koncerthez csatlakozó alkotásokat választanak és a róluk készült fotó/videóanyagot a hangversenyen elhangzó a darabok között/előtt/alatt vetítik. A zenekadémista növendékek által előadott decemberi műsorban szerepel többek közt Mozart 14. (G-dúr) vonósnégyese, Weber Grand duo concertant című műve, Rahmanyinov 1. (g-moll) zongoratriója és Dvořák 2. (Esz-dúr) zongoranégyese, kortárs kompozíciók mellett. A tavaszi alkalom április 15-én lesz, jelszava: Emlék. A koncert dramaturgiáját a fellépőkkel állítják össze.

A képzőművészetis hallgatókat továbbá vendégül látja a Zeneakadémia a KamarAgóra esteken, és alkalmi workshopokat tartanak a két intézmény hallgatóinak, olyan témákkal, mint például a századforduló festészete és zenéje. Mindemellett a Zeneakadémia segít abban, hogy a növendékeiből álló kamarazenei csoportok a Képzőművészeti Egyetem rendezvényein fellépjenek.

Ezekből számos, akár oktatói, akár hallgatói együttműködés jöhet létre a jövőben, így a program egyfajta inkubátorként is segíti a művészeti területek együttműködését, fejlődését, új gondolatok és alkotások születését.