Nagy sikerrel vettek részt oktatóink az Eurobalcon internetes kezdeményezésben

2020. május 26.

A Zeneakadémia is csatlakozott a párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívásához: április 3. és május 15. között minden pénteken este 7 órakor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólalt meg a Fúvós Tanszék oktatóinak előadásában.

A barokk zeneszerző művének népszerűvé vált bevezetője többek közt az Eurovízió – az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) – közvetítéseinek kezdeteként vált széles körben népszerűvé. A két francia zeneművészeti egyetem a kezdeményezéssel azt a célt tűzte ki, hogy a remény, a szolidaritás és a közösségi értékek üzenetét terjesszék e nehéz időszakban. Minden zenetanárt és zenei növendéket, profi és amatőr muzsikust arra bíztattak, hogy péntekenként pontban este 7 órakor kiálljanak erkélyükre vagy ablakukhoz, és eljátsszák a pár perces prelúdiumot, amelyet felvételről, illetve virtuális vagy tényleges együttesként is elő lehetett.

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora összefogásról és a lelkek összekapaszkodásának megnyilvánulásáról beszélt a kezdeményezés meghirdetése után: „Személyes kapcsolataink kényszerű mellőzése idején a modern technika lehetővé teszi a közös zenélést, amely gyógyítani képes. A muzsikusok most is támaszt nyújtanak, hiszen feladatuk a társadalmak tagjai mentális egészségének ápolása ilyen válságos időkben itthon és a világban”. Hozzátette, a Zeneakadémiáról indult művészek Földünk minden pontján megtalálhatók, alkotói jelenlétük behálózza a világot. „A zene nyelv nélkül tud hatni, bár egy-egy tehetséges muzsikus látszólag pici pont, így válik mégis óriássá, hiszen a zene legrégibb kifejezőeszközeink egyikeként egyúttal mutatja, hol tartunk emberségben, szeretetben, lelki gazdagságban és most akár technikában is”.

 

Szentpáli Roland szerpenttel (fotó: Szecsődi Balázs)

 

A Zeneakadémia tanárai közül Szentpáli Roland, Gyivicsán György, Varga Zoltán és Pálfalvi Tamás rézfúvós, valamint Pálfi Csaba, Oross Veronika és Lakatos György fafúvós oktatók játékát láthatta-hallhatta a Zeneakadémia facebook-oldalának közönsége.

A videókat honlapunk Multimédia menüpontjában, Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon lehet megtekinteni.