Nagy sikerrel zárult a Reconnections-projekt

2014. február 13.

A Zeneakadémia és a Jerusalem Academy of Music and Dance magyarországi kamarazenei workshopja a Solti Teremben adott koncerttel ért véget.

"A zene általában, az együttzenélés pedig még nagyszerűbb lehetőséget kínál arra, hogy a különböző országokból és kulturális háttérből érkezők a találkozás során felépítsék a kölcsönös megértés és a barátság hídjait. Mindez túlmutat a személyes kapcsolatokon, nemzetek feletti, globális szinten érezteti hatását: elsöpri az előítéleteket és az idegengyűlöletet. Ezek a célok vezéreltek bennünket, amikor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorával elindítottuk közös projektünket" - nyilatkozta a Reconnections-projekt tájékoztató kiadványában Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete, a workshop ötletgazdája. A program keretében 2013-ban először magyar diákok és tanáraik látogattak el Izraelbe, idén pedig az izraeli-magyar kapcsolatok 25 éves évfordulóját ünnepelve jeruzsálemi zeneművész hallgatók érkeztek Budapestre. A két intézmény művésztanárai együtt foglalkoztak a tehetséges és ígéretes hallgatókkal, akik néhány napig együtt zenéltek, tanultak és próbáltak, s a közös munka gyümölcsét a Zeneakadémia Solti Termében megrendezett zárókoncerten (illetve egy nappal korábban Pécsett, a Kodály Központban) mutatták be. A műsoron Brahms G-dúr vonóshatosa és Mozart K. 183-as g-moll szimfóniája mellett a Zeneakadémia három emblematikus zeneszerző-tanára: Weiner, Dohnányi és Bartók egy-egy darabja, valamint a Jeruzsálemi Zeneakadémia egykori rektorának, Mark Kopytmannak (1929–2011) egy kompozíciója hangzott el.

A képre kattintva végiglapozható a projektet bemutató exkluzív kiadvány

"Vendégeink el voltak ragadtatva az infrastruktúra és a kiszolgálás magas színvonalától" – áll Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának köszönő soraiban (az írás teljes terjedelmében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási alszájtján olvasható el, ide kattintva). Mint a rektor asszony leveléből kitűnik, az együttműködéssel a közreműködő intézmények rendkívül elégedettek, így a Reconnections-projekt a tervek szerint jövőre Jeruzsálemben folytatódik.

A Zeneakadémia és a Jerusalem Academy of Music and Dance 2014. februárjában megrendezett magyarországi kamarazenei workshopja során készült fotókból válogatott galéria ide kattintva tekinthető meg.