Nagyhatású előadást tartott a Zeneakadémia két oktatója Lipcsében

2021. október 26.

Terray Boglárka és Balogh Máté a HarMa (Harmony and Music Analysis) nemzetközi szakmai továbbképző konferencián adtak átfogó képet a magyar zeneelméleti oktatásról a lipcsei Zene- és Színházművészeti Egyetemen.

A HarMa konferenciasorozatot 2018 áprilisában rendezték meg először Salvatore Gioveni, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium professzora kezdeményezésére és vezetésével. Ezt követően hat partner (a brüsszeli, a budapesti, a lipcsei, a tallini és a gdanski zeneakadémiák, valamint az Európai Zeneakadémiák Egyesülete) együttműködésével indult el 2020-ban Erasmus+ projekt keretében az a programsorozat, amely az európai zenei felsőoktatási intézményekben zajló zeneelmélet-oktatás feltérképezését tűzte ki célul.

 

Terray Boglárka és Balogh Máté

 

A Mendelssohnról elnevezett lipcsei felsőoktatási intézményben október 18. és 22. között zajlott a legutóbbi konferencia, amelyen Terray Boglárka és Balogh Máté átfogó képet adtak a magyar zeneelmélet-oktatás felépítéséről és a használatos szakirodalomról, bemutatták saját szerkesztésű zeneelméleti gyűjteményeinket, illetve előadást tartottak az ottani hallgatóknak. Mindezek mellett videófelvételeken keresztül is bemutatták a magyar zeneelmélet-oktatás gyakorlatközpontú megközelítését.

Idén április után 2022 januárjában ismét a budapesti Zeneakadémia ad otthont a HarMa projektben résztvevő intézményi képviselők tapasztalatcseréjének.