Nagyobb lelki jelenlétre van szükség - interjú Dobszay Ágnessel

2013. június 9.

2013 februárjától vezeti az Egyházzene Tanszéket az eredetileg zenetudományi szakon végzett, a liturgikus szolgálatot összművészeti alkotáshoz hasonlító docens asszony.

2013 februárjától vezeti az Egyházzene Tanszéket az eredetileg zenetudományi szakon végzett, a liturgikus szolgálatot összművészeti alkotáshoz hasonlító docens asszony.

 

A liturgikus szolgálat sajátosságairól a következőket fogalmazta meg a tanszékvezető asszony: "Kicsit olyan, mint egy színház, egy összművészeti alkotás, aminek nagyon komoly lelki tartalma van. Ezt kell megéreztetni minden résztvevővel, hogy mindamellett, hogy a zenei résznek maximális színvonalúnak kell lennie, bele kell illeszteni egy nagyobb folyamatba. A zene nem önmagáért van, hanem valamit szolgál. Ez nagy előnyt is jelent a koncertpódiummal szemben: általában nincs olyan stressz, mint a színpadon, és azok is, akik egyébként lámpalázasak, itt kiváló teljesítményt tudnak nyújtani, a kicsi gyerektől a felnőttig."

 

Dobszay Ágnes (fotó: Herman Péter)

 

Az Egyházzene Tanszék terveivel kapcsolatban a Figaro kérdésére Dobszay Ágnes a következőket válaszolta: "A célkitűzés továbbra is az, hogy a magas szintű elméleti és zenetörténeti ismeretek mellett komoly zenei gyakorlatra és liturgikus, teológiai ismeretekre tegyenek szert a hallgatók. Minket is érint az osztatlan képzés indulása, hiszen az egyházzene tanári szak párosítható lesz az ének-zene tanári szakkal. A másik fontos cél, hogy továbbképzéseket indítsunk azon énektanárok számára, akiknél az iskolában átállnak az énekes iskolai képzésre. Az a tapasztalat, hogy aki az ilyen énekes iskolákban nő fel, zenét kedvelő, művelő, koncertlátogató közönség lesz, és ez a zenei élet szempontjából nagyon fontos."

 

A teljes interjú ide kattintva, a Fidelio.hu-n olvasható.