Négy fiatal formáció mutatkozott be a Solti teremben az Európai Kamarazenei Akadémia programjában

2022. április 14.

Fiatal tehetségekből álló kvartettek és triók vehettek rész mesterkurzuson, majd az ennek eredményét bemutató nyilvános koncerten a Solti teremben az ECMA (European Chamber Music Academy) nemzetközi együttműködés részeként.

Az Európai Kamarazenei Akadémia 18 éve működik kiemelkedő sikerrel, művészeti vezetői között van Johannes Meissl neves hegedűművész, kamarazenész és tanár, a bécsi zeneakadémia rektorhelyettese, Patrick Jüdt brácsaművész, a berni zeneművészeti egyetem oktatója, valamint Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese.

A kamarazenei hagyományok ápolását, ifjú formációk bemutatását célul kitűző rangos szervezet tagjai neves fesztiválok, intézmények, köztük a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Az ECMA azért vette fel a Zeneakadémiát, mert a budapesti intézmény a 20. századi kamaramuzsika hagyományainak meghatározó műhelyeként e műfajt világhírű előadó-együttesekkel gazdagította, és ma is fontos területként műveli.

A Zeneakadémia 2020-ban vett részt először az ECMA programjában, és most, 2022 áprilisában lezajlott az idei első budapesti workshop és bemutató koncert (showcase). A mesterkurzusokat ezúttal Patrick Jüdt mellett Karla Haltenwanger zongoraművész, a Boulanger Trio alapító tagja tartotta a részt vevő diákformációknak. 

A Solti teremben április 10-én tartott két koncertre négy, fiatalokból álló kamaracsoport elmélyült műhelymunkával alakította ki, fiatalosan friss olvasatában előadott műsorát.

A magyar Korossy Vonósnégyes tagjai 2018-ban kezdték meg a közös munkát Kováts Péter mentorálásával. A következő évben megnyerték a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt, és egyúttal meghívást kaptak a Quartettissimo Fesztiválra. Az elmúlt esztendőkben részt vettek többek között az ECMA és az IMS Prussia Cove budapesti mesterkurzusán, továbbá számos elismert, rangos művész – Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Meissl, Patrick Jüdt, Gulyás Márta és Pauk György – segíti őket útjukon. A 2021-es Bartók Világversenyen különdíjakat nyertek.

 

A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Posztós János / Zeneakadémia
 

 

A New York Times által is magasra értékelt egyesült államokbeli Zorá Vonósnégyes olyan nagynevű fesztiválok meghívóival büszkélkedhet, mint az Aspen Zenei Fesztivál vagy a Verbier Akadémia. 2021 ősze óta tagjai az ECMA továbbképzési programjának (ECMASTER), amelynek keretein belül Oslóban, Párizsban és Bécsben is tanulhattak. A „Zorá” nevet Kevork Mardirossian koncertmester, az Indiana Egyetem professzora választotta, jelentése “Napkelte”.

A francia Trio Hélios tagjai kora gyerekkoruktól kamarazenével voltak körülvéve, ezért a repertoár szenvedélyes, fáradhatatlan kutatása természetes számukra. Nemzetközi versenygyőzelmeik mellett sokatmondó adat, hogy rangos koncerttermek rendszeres visszatérői, 2015-ben és 2016-ban a Festival de la Roque d’Anthéron, 2016-ban és 2018-ban pedig a Festival des Arcs rezidens művészei voltak.

A lett–svájci Trio Carmine három tagja különböző zenei hagyományokon nőtt fel, technikájuk, tolmácsolásuk eltérő. Ettől tartják izgalmasnak a közös munkát, amelyben gyakran helyezik középpontba a műfaji határok feszegetését. Mindhárman szólistaként is sikeresek, ez gazdag, jellegzetes hangzásviláguk alapja is a művészi kíváncsiságon felül.