Német kiadónál jelent meg Virágh András Gábor műve

2015. augusztus 4.

2015 augusztusában Virágh András Gábor Triptyque című fuvolára és zongorára írott kompozícióját a németországi Ostinato-Musikverlag adta ki.

Virágh András Gábor

 

Virágh András Gábor 2010 májusa óta a budapesti Szt. István Bazilika orgonaművésze, 2013 szeptemberétől a Zeneakadémia DLA programjának hallgatója, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar oktatója. Eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi, amelyek közül kiemelkedik a 2006-ban, Los Angelesben kiírt nemzetközi zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, ahol a zsűri további díjakat nem adott ki, valamint a 2008-ban, Nagyváradon kiírt zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, ahol a zsűri második díjat nem adott ki. A 2007/08-as tanévben Köztársasági Ösztöndíjas volt, valamint a 2010/11-es évadra elnyerte a Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjat. Tanulmányi eredményeit és művészeti tevékenységét 2009-ben a Debreceni Egyetem a „Tudományegyetemi Karok Kiváló Hallgatója” kitüntetéssel jutalmazta, amely elismerésben az Egyetem közel harmincezer hallgatója közül nyolcan részesülhettek. Orgonaművész- tanári diplomáját ugyanebben az évben kitüntetéssel vehette át Karasszon Dezső, Jakab Hedvig és Kovács Szilárd növendékeként. 2011-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2013-ban diplomázott zeneszerzés szakon Fekete Gyula osztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint ugyanebben az évben az Aurora Musis Amica alapítvány zeneszerzői díját vehette át.

A 2015 augusztusában kiadott mű különlegessége, hogy a szerző 2012-ben az ausztriai Semmeringben megrendezésre került ISA (International Summer Academy) nemzetközi nyári akadémia zeneszerző versenyén első helyezést ért el vele úgy, hogy a zsűri további díjakat nem adott ki. A Triptyque című kamaradarabot a Zeneakadémia Aviso Stúdiójában fel is vették a Karrieriroda egyik támogatottja, Seleljo Erzsébet szaxofonos (aki a fuvola szólamot szoprán szaxofonon adta elő) és testvére, Seleljo Irén zongorista közreműködésével. A cím egyébként három részes szárnyas oltárt jelent, amely egyrészt a mű formájában jelenik meg, másrészt a darab elejét és végét fémjelző szakrális hangvételben.