Nemzet Művésze címet kapott a Zeneakadémia korábbi rektora

2023. november 4.

Lantos István zongoraművész, orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa mellett Sajdik Ferenc grafikus és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész vehette át a kitüntetést.

A legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat a Pesti Vigadóban adta át Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke.

A tárcavezető az ünnepségen úgy fogalmazott: a magyarok azért képesek náluk erősebb nemzetek is között fennmaradni, mert erős hagyományokkal rendelkeznek. „A hagyomány nem teremtődik, hanem öröklődik, nemzedékek során át – emlékeztetett, hozzátéve: ennek alapja az Isten, család, haza hármassága, emellett pedig az individuális és alkotmányos szabadság”. Úgy vélekedett, hogy világunkat fenntartásához meg kell becsülnünk intézményeinket, és meg kell becsülnünk vezetőinket. Arról is beszélt, hogy a magyar állam minden erejével támogatja a magyar kultúrát, minden más európai országnál többet költ rá GDP-arányosan. „A Nemzet Művésze testület, ez a hetven ember alkotásain, odaadásán, a tanítványok nevelésében megtestesíti mindazt, ami ideálisnak tekinthető” – hangsúlyozta, rámutatva, hogy három olyan, nagy művész veheti át az elismerést, aki nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az emberiségnek van közölni valója.

Vashegyi György felidézte: a Magyar Művészeti Akadémia tíz éve azért kezdeményezte az Országgyűlésben a díj megalapítását, hogy létrehozza a magyar művészet és kultúra legrangosabb társaságát kimagasló teljesítményt nyújtó művészei számára a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén.

A Nemzet Művésze díjat odaítélő testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja. A cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.

Lantos István, aki 1994-től 1997-ig a Zeneakadémia rektora volt, később a zongora tanszék és a mesterképző vezetője volt, jelenleg professor emeritus. Zongora- és orgonaművészi, valamint zenepedagógiai tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat.

Sajdik Ferencet grafikusi és karikaturista életműve elismeréseként választotta a nemzet művészének a díj bizottsága.

Selmeczi György kimagasló zeneszerzői, karmesteri és előadóművészi munkássága elismeréseként kapta a díjat.